News55

Rökt lax, pocherat ägg - och gräddstuvat ogräs!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 21 maj 2023Publicerad: 21 maj 2023

Plötsligt prunkar naturen av nyttiga läckerheter. Vad sägs om gräddstuvat ogräs?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tog en tur ut i grönskan i går. Så mycket gott jag hittade!

Och så rik jag blev.

Nåja, kunde ha blivit: på en kvart plockade jag flera hekto ramslök. Och gladdes extra mycket när jag tänkte på att jag såg den säljas för uppemot tusen kronor kilot i en affär…

“Hemlig” ramslöksskog några mil från Stockholm

Men tappa inte sugen om du inte hittar ramslök. Det finns annat gott runt knuten: nässlor, löktrav, kirskål.

Löktrav växer överallt. Den har en mild, fin vitlökssmak:

Löktrav. Ät både blad, blommor och stjälk!

Vi kommer strax fram till själva matlagningen. Vi ska först komplettera grönsakskorgen med nässlor. Och själv plockar jag inte bara de tidigaste, små, späda nässlorna. Det tar för lång tid, och det frestar för mycket på rygg och ben. Nä, det går lika bra att använda de stora exemplaren, både blad och en del av stjälken. Då behöver man inte böja sig riktigt lika mycket, och man får ihop mycket mer på kortare tid. Och de ska ändå mixas sönder.

ANNONS
Fullvuxna nässlor. Plocka rubbet!

I de “finare” förorterna ser jag aldrig någon annan plocka nässlor. Vilket är synd, för läs här vad som skrivs om detta goda ogräs:

Nässlor är extremt näringsrika och innehåller betydande mängder av en lång rad vitaminer, mineraler och aminosyror. Speciellt är nässlor en bra källa för C-vitamin, järn, folsyra och kalcium. Nässlan är därmed ett suveränt livsmedel för att öka näringstätheten i maten och för att höja energin och orken.

Så jag får gå ensam bland nässlorna med sax, påse och plasthandskar. Rätt skönt i och för sig.

Men det enklaste gröna ogräs man kan hitta är kirskålen. Den går inte heller att ta fel på, den består av tre kronblad på varje stjälk:

Lättplockad och dryg: kirskål. Gott till det mesta.

Kirskålen är också rena hälsobomben:

ANNONS

100 gram innehåller 200 mg C-vitamin. Kirskål innehåller även mineraler såsom järn, kalcium, magnesium, koppar, och utöver det så finns det gott om antioxidanter.

Vad gör vi nu av allt det här goda?

Ja, soppa förstås. Vi kokar allt det gröna i två minuter, tillsätter en tärning hönsbuljong, och ett par deciliter grädde och/eller creme fraiche. Kör sen soppan slät i mixer. Vill man ha den lite tjockare, kan man tillsätta lite redning och ge den ett hastigt uppkok till. Koka inte för länge, så att den vackra gröna färgen inte övergår i grått. Smaka av med salt, peppar och kanske lite muskot.

Jag provade också att göra pesto på ramslök, rostade valnötter, västerbottensost och olivolja. Utsökt!

Och till några skivor färskrökt lax, ett pocherat ägg och lite rostat bröd blev det perfekt med gräddstuvat ogräs, dvs nässlor, ramslök, kirskål och löktrav, snabbt uppkokt i lite vatten, varpå grönsakerna tas upp, kramas ur och vänds ner i ett par dl hopkokt vispgrädde och saltas och peppras.

Som stuvad spenat, ungefär – fast ännu godare.

Och nästan gratis!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS