Det här är bästa vintergrytan med möraste köttet. Perfekt till helgen.
Så blir billiga köttet underbart mört
Mest läst i kategorin
Det var inte mer än två år sedan jag upptäckte det ljuvliga köttet från oxkinder. Det ser inte så kul ut. Mörkt i färgen, och med en del synliga senor.
Men så mört och gott det blir – med rätt behandling.
Det vill säga: “Lååång” koktid och goda kryddor. De små senorna smälter då ner under kokningen och har helt försvunnit när grytan är klar.
Att priset är lågt gör ju inte saken sämre, eller hur?
Jag köpte 1,3 kilo i dag för 159 kronor kilot, samt billigaste rödvinet, 69 kronor för en liter i pappersförpackning.
Jag skar köttet i rätt stora bitar, brynte dem tillsammans med några gula lökar och ett par fintärnade morötter. Sedan fick allt koka i rödvinet, ja, faktiskt hela litern, tillsammans med det mesta från kryddskåpet: mycket vitpeppar, salt, timjan, paprikapulver, vitlök, grillkrydda, spiskummin, en aning kryddpeppar och en ännu mindre aning kanel.
En dryg matsked tomatpuré, en skvätt hoisinsås, plus lite soja och en tärning köttbuljong fick också vara med. Det är bara att prova sig fram.
Efter fem timmars puttrande under lock på spisen var köttet så där underbart mört som man vill ha det. Den som vill kan tillsätta brynta champinjoner, bacon och kanske lite kabanosskorv eller annan kryddkorv i bitar.
Det välkokta köttet i sin härliga sås klarar sig annars utmärkt på egen hand, med bara kokt potatis som tillbehör. Kanske också lingonsylt eller vinbärsgelé.
Oxkinder finns inte varje dag i köttdiskarna, så ta chansen när de dyker upp. Allt du behöver göra är att se till att de inte kokar torrt, då får du späda med mer vin eller vatten.
Runda gärna av på slutet med en klick smör och lite redning i form av en tesked maizena utrört i vatten under de sista minuterna.
Ett bra tips i vintermörkret – som garanterat kommer göra dig glad.
Mera matblogg och mys: