Den gamla debatten om dricks blossade upp (igen) i veckan som gick. Orsak: nu frågar krogarna inte längre om du vill betala dricks - utan hur mycket.
Skäms du när du (inte) betalar dricks på krogen?
Mest läst i kategorin
Du kanske också har märkt det? Att du numera ofta blir ombedd att klicka i om du vill lägga på 5, 10 eller 15 procent i “frivillig” dricks när servispersonalen kommer med sin kreditkortsapparat.
Det finns förmodligen en ruta för noll dricks också, men den har jag inte lagt märke till, eftersom jag alltid blir stressad när jag ska räkna ut hur mycket jag bör lägga på. Man vill ju inte verka snål, så för säkerhets skull dricksar jag med så god marginal att jag kan gå från bordet utan att känna skam.
Fram till nyligen fick man oftast en myndig uppmaning när notan och betalningsapparaten landade framför en: “fyll i totalbeloppet!”. Och de bristfälliga mattekunskaperna skapade en lätt panik. Hur många procent på grundbeloppet blir det om man lägger på en hundring? Räkna ut det om du kan, medan servisen står och väntar och ditt middagssällskap sneglar så diskret som möjligt på notan.
Nu slipper man i alla fall räkna. 10 procent, det sköter elektroniken. Eller 5. Eller 20.
Författaren Lotta Lundberg satte ner foten mot de här nymodigheterna i en krönika i Svenska Dagbladet nyligen:
Flygskam vara bara förnamnet, nu ska vi ha barskam – om vi inte är lydiga.
När kortapparaten uppmanar oss att ge 10 spänn för att nån häller upp ett glas öl åt oss…
Och nu är debatten igång. De flesta menar nog att serveringspersonalen absolut ska ha rätt till dricks efter väl genomfört jobb, och om maten var god. (I det senare fallet hoppas jag att kocken får del av drickspengarna).
Men vissa andra rasar över att man mer eller mindre bestämt uppmanas att ge en viss fastställd procent utöver vad som står på notan.
Alla verkar ha en åsikt. Vad tycker du?
10 % i dricks tyckte kortapparaten var lagom på den här notan. 310 kronor. Man slapp i alla fall räkna själv.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.