Sparris är inte bara gudomligt gott - den triggar också de köttsliga lustarna. Jag talar inte av egen erfarenhet, jag citerar livsnjutaren, sparrisfantasten och stjärnkocken Norbert Lang.
Ulf Elfving: Nu ska köttets lust vakna...
Mest läst i kategorin
Norbert är mannen bakom den legendariska, michelinbelönade stockholmskrogen Paul och Norbert, som stängde 2010. Numera dyker han upp på gästspel “överallt”, ständigt med samma entusiuasm. Och just nu är det sparris som gäller, Norbert är sparrisälskaren nummer ett.
Mest älskar han den tjocka, fina vita tyska sparrisen, som det är högsäsong för nu.
– Det är vårens första primör, därför så efterlängtad, säger han. Och att den sen rensar ut slaggprodukter ur kroppen och – enligt ordspråket – triggar de köttsliga lustarna gör ju inte saken sämre…
I helgen gästspelade legendaren Norbert hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. Några av hans specialrätter: rimmad lax med stuvad sparris, stekt piggvar med sparris och ostronhollandaise, ingefärspicklad vit sparris, och sparispanacotta med hummer.
Till dessert lagade Norbert bl.a. en sparrisglass med jordgubbar:
Jag provade halvportioner av soppan och glassen. Sitter och väntar på att de köttsliga lustarna ska triggas igång på allvar. Borde kanske ha tagit helportioner – eller dubbla?