News55

Ulf Elfving: Oktoberfest året runt?

oktoberfest
Så ska man se ut på oktoberfest. (Foto: Ulf Elfving)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 okt. 2024Publicerad: 10 okt. 2024

Ur led är tiden. Julborden bokas redan nu. Kräftor fiskas i juni. Och oktoberfesten börjar i september.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men varför inte? Det finns värre saker att uppröras över.

Ta oktoberfesterna. De har inget med hösten att göra annat än att de startade den 12 oktober 1810 för att fira att Bayerns prins Ludwig gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Festyran fick en extra kick av att invånarna i München bjöds på gratis öl under firandet.  

Festflickor: Zinat Pirzadeh och Elin Åberg. (Foto: Ulf Elfving)

Och ölpimplandet har fortsatt. Men numera drar man igång oktoberfesterna  redan i september, av det enkla skälet att det är varmare ute då.

Fast inte nog med det. Häromdan var jag på festivalinvigning på krogen German Beer Hall på Kungsholmen i Stockholm – som firar oktoberfest varje dag året runt (!).

Vad man invigde var lite oklart, eftersom deras ölfest är igång sen länge och pågår 365 dagar om året, utan avbrott. Men ok, i dessa tider ska man väl se till att fira allt som kan firas.

Och det var ett sanslöst tryck, med öl i sejdlar, karlar i läderbyxor och små gröna hattar, högbarmade servitriser, korvar, fläsklägg, schnitzlar och surkål. Plus ”Berliner Luft” och ”Ein Prosit”  i unisont skrålande.

Själv bar jag inte lederhosen. Skyllde på att de var på tvätt.

ANNONS

I München dricker man sex miljoner liter öl under oktoberfestdagarna. Men man tjuvstartar alltså redan månaden före. Och borde möjligen döpa om evenemanget till septemberfest?

Anna-Lena Strömmer, oktoberfin. (Foto: Ulf Elfving)

Fast jag stöttar alltså – om än med en viss tvekan – tanken på ständig oktoberfest. Det finns ju alkoholfri öl också, fast det såg jag inte röken av i ölhallen på Kungsholmen.

Men analogt med att datumgränserna för den här sortens partaj suddas ut borde jag väl också få gehör för mina gamla käpphästar: att man borde kunna få semlor året runt, äta surströmming till jul och lutfisk i maj. Om man vill.

Redan nu hör jag vilda protester. Det är bara kul!

Missa inte: Liten krogsväng i Göteborg – med suverän torsk News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS