News55

Ulf Elfving: Godaste korven smakar vitlök och kummin

bratwurst
Ulf Elfving lovar att det blir bratwurst till middag i kväll – dagen till ära. På bilden syns bratwurst med surkål. (Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT)
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 aug. 2024Publicerad: 16 aug. 2024

I dag firar vi en av de godaste korvarna: bratwurst. En läckerhet från 1300-talet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är World Bratwurst Day, vem som nu kommit på det. Antagligen ett kommersiellt jippo, men korven är som sagt jättegod.

Hos mig väcker den ungdomsminnen till nytt liv. För många år sen öppnade kocklegendaren Bengt Wedholm restaurang Muntergök i Stockholm, en liten kvarterskrog som blev omåttligt populär. Wedholm sålde den vidare, och nya ägare serverade en härlig blandning av husmanskost och lite dyrare grejer. Här tror jag att man var först med att ha avokado på menyn, en läcker liten nyhet. Deras kolgrillade kalvlever var också en höjdare. Men framförallt gick jag på Muntergök för att äta deras bratwurst, en billig rätt som serverades med bakad potatis och generösa mängder kryddsmör.

På tiden att bratwursten har den äran

Krogen är borta sen länge, men jag tänker på den varje gång jag äter bratwurst och njuter av den ljuvliga smaken av vitlök och kummin. Försöker också kopiera Muntergöks kryddsmör men lyckas inte helt.

Vid en snabb sökning hittar jag bara en korv till som har en egen dag: varmkorven (23/7). Dessutom finns det sen några år tillbaka en Alla korvars dag (12/3).

Men nu har alltså även bratwursten fått den äran.  Vilket var på tiden: korven lär ha skapats första gången år 1313. Eller möjligen drygt 100 år senare. Så här står det på Wikipedia: Namnet Bratwurst härstammar från det gamla högtyska ordet bräte som betyder fint hackat kött. brat- i bratwurst uppfattas ofta felaktigt som det tyska verbet braten, steka. Bratwursten har antagligen sitt ursprung i Thüringen där den är känd som Thüringer. Det äldsta kända receptet är från 1432.

Aftonens middag är spikad

Den bratwurst vi köper i dag i svenska butiker är ganska milt kryddad. Jag hade önskat lite mer av både vitlök och framförallt kummin.

ANNONS

Men nu blev jag bratwurstsugen. Ser att stormarknaden har extrapris på den under veckan. Med andra ord: helt klart  vad det blir till middag i kväll!

Missa inte: Vilka premiärer: kräftor och surströmming! News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS