Strömming som fått dra i vispgrädde med senap - det blev en mumsig lördagsmiddag!
I dag: "norsk strömming" och räkor i världsklass!
Mest läst i kategorin
Den suveräna fiskbilen i Mörby centrum sålde “norsk strömming” till helgen.
“Norsk strömming”? Finns det?
Nja, det är förstås sill, skrattade göteborgaren bakom disken. Men samma fisk, som ju byter namn till strömming vid Kalmarsund.
Men gissningsvis har den norskfiskade sillen mindre av miljögifter än den som tagits upp ur Östersjön?.
Filéerna fick vila i tjock grädde, blandad med två sorters senap i en timme. Ju längre dess bättre! Sedan en lätt panering med ströbröd och så stekning i smör. Med gott potatismos blev det förstås en ren delikatess.
Många äter lingon till. Inte vi. Jag gör som pappa, häller några droppar ättika över fisken.
Skulle det bli en flundra över så blir den ju ett sagolikt nattmål efter mellon, på hård smörgås. Det är ju faktiskt knäckebrödets dag i dag!
Måste – som vanligt den här årstiden – påminna om de färska räkorna. De står på sin absoluta topp nu. Och ren världsklass kan man tala om när man har förmånen att kunna handla dem samma dag som de lämnat fiskauktionen i Göteborg. Food-trucken i Mörby (firman heter Fisk & skaldjur) kör hit dem, så att de kan säljas redan samma eftermiddag. Ren magi!