News55

Jakten på Omega-3 och hotet mot laxodlingar

Laxodling
Lax i en laxodling i närheten av Haugesund i Norge. (Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT )
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 24 juli 2024

Atlantlaxen, trots sin relativt lilla storlek, är viktig i kulinariska världen. Efterfrågan på lax har ökat dramatiskt på grund av hälsomedvetna konsumenter som söker Omega-3, ett hjärnberikande näringsämne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efterfrågan har drivit upp priserna och skapat nya miljardärer som Gustav Magnar Witzøe, en norsk arvtagare till en förmögenhet skapad på laxodling, rapporterar Wall Street Journal

Lax är den näst populäraste fisksorten i USA efter räkor, vilket delvis kan förklaras av kändisars inflytande, såsom Victoria Beckham, som förespråkar laxen som främsta föda. Norska fjordar och kuster har största odlingarna i världen, där ungefär 500 miljoner laxar simmar omkring i kalla vatten i väntan på att bli uppätna.

Laxodling
Laxodling i Norge. (Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT )

Tillväxt och produktion

Sedan laxodling lanserades som en lösning på överfiske och föroreningar av vattendrag har produktionen ökat 74 gånger från 1985 till 2022.

Laxen föds upp i tankar på land och flyttas sedan över till havet där den växer i stora nät tills den är färdig att ätas. Laxodling står dock inför flera utmaningar.

HAUGESUND 2016-02-17 Fiskodling Norge. Laxar rensas i Bremnes Seashores produktion. De skall senare samma dag skickas på export till Japan. (Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT)
ANNONS

Utmaningar inom laxodling

ANNONS

Produktionen av atlantlaxen minskade under 2022 och 2023 på grund av sjukdomsutbrott och manetattacker. Norge har rapporterat miljardförluster på grund av minskade volymer laxodling som följd av biologiska utmaningar.

Infektiös laxanemi (ILA), Pancreas Disease (PD) och Amoebic Gill Disease (AGD) är sjukdomar som drabbar norsk odlad lax. Näringen använder en rad olika metoder för att bekämpa sjukdomarna, såsom vaccinering av laxen och att lägga anläggningar i träda. Ingen av dessa sjukdomar överförs till människor.

Laxodlingen i Norges fjordar har nu nått sin fulla kapacitet och Chiles kuster, världens näst största producent, likaså. Det finns få nya platser med milda strömmar där vattnet är tillräckligt kallt för att laxen ska kunna trivas.

Regleringar och genetiska risker

Nya regelverk har börjat begränsa laxodling på grund av oro över att den odlade laxen kan rymma och på så sätt kontaminera vildlaxens gener.

I British Columbia, Kanada, har man stoppat nya licenser för kustnära laxodlingar i syfte att skydda det vilda laxbeståndet.

Fisklöss: En stor utmaning

En annan stor utmaning är lavinartad spridning av blodsugande, resistenta fisklöss som lägger hundratals ägg och snabbt sprider sig genom grunda kustvatten. De suger blod från laxar och orsakar stora problem för odlare. För att bekämpa parasiterna använder man olika tekniska lösningar, bland annat:

ANNONS
  • Mekaniska Borstar: Avlägsnar löss genom borstning.
  • Undervattenslaser: Använder maskininlärning för att identifiera och oskadliggöra löss utan att skada laxen.

Enligt Lars Daniel Garshol, expert inom laxodling, är det svårt att lösa problemen med lössen trots stora investeringar i ny teknologi.

Sjuryggen som naturlig lösning

Några odlare har försökt använda Sjuryggen för att äta lössen, men dessa fiskar föredrar ibland laxpellets och har till och med utvecklat grå starr, vilket försämrar deras förmåga att jaga lössen.

Forskare försöker identifiera arter som kan livnära sig på fisklöss för att finna en naturlig lösning på problemet.

Laserteknologi

John Breivik introducerade idén att använda lasrar för att bekämpa fisklöss, vilket först avfärdades som science fiction.

Hans företag, Stingray Marine Solutions, har utvecklat en teknik där lasrar avfyras mot löss med hjälp av maskininlärning, utan att skada laxen.

ANNONS

En Stingray-fabrik har öppnats för att producera över 1 000 lasermaskiner årligen för att hjälpa fiskodlare att hålla parasiter under kontroll.

Landbaserade odlingar

Joachim Nielsen, en norsk finansman, har flyttat till Japan för att etablera en landbaserad laxodling vid foten av berget Fuji. Genom att odla lax utanför havet elimineras problem med fisklöss och genetisk kontaminering av vilda bestånd.

Odlingsmetoden står dock inför utmaningar såsom höga kostnader på grund av komplexa vattenreningssystem.

Cellodlad lax

Leonardo DiCaprio, en känd kritiker av traditionell laxodling, investerar i Wildtype, ett företag som odlar fiskceller i ståltankar för att producera cellodlat laxkött.

Det skulle kunna bli en revolutionerande lösning som varken involverar traditionellt fiske eller odling.

Genom att använda sig av innovativa lösningar finns det möjligheter att möta den ökande globala efterfrågan på lax samtidigt som det finns många utmaningar att lösa. En förbättring av miljön kring laxodling och bekämpning av parasiter är två stora problem som branschen behöver ta tag i.

ANNONS

Läs också:

Norsk miljardsmäll när laxexporten rasar

Unga bojkottar skamfilad norsk miljardindustri

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS