Gastronomen Blom har fingertoppskänsla med julmat. Varje jul trollar han fram ett dignande julbord som familjen avnjuter i samlad trupp. Han har förädlat minst 20 olika rätter efter sin smak.
Julmat: Edward Bloms auktoritära roll: "Jag blir en general"
Mest läst i kategorin
“Jag tror att min främsta talang är att jag är julbordsgeneral och ser till att allt som behövs finns på den långa listan till butiker och leverantörer så jag får rätt ingredienser”, berättar Edward Blom för Godare.
Tips! Vuxna bör inte ta mer än en tallrik julmat per vända (se listan nedan).
Livsnjutaren Blom som älskar gastronomiska förnämligheter, brottas visserligen med hälsoproblem. men går ändå på högtryck, vilket News 55 skrivit om tidigare.
Årets viktigaste julmat?
“Tre magiska rätter som är väldigt förknippade med julen är dopp i grytan, lutfisk och risgrynsgröt.”
Julskinkan är näst intill helig på svenska julbord och kan serveras med revbensspjäll, även korvar, pastejer, syltor, ostar och bröd.
Sill är inte att förglömma: Julbordets topp för många julfirare. Grönkål och rödkålssallad ska också finnas — det spetsar ju till julbordet.
MISSA INTE: Israel kan uteslutas ur Eurosvision Song Contest
Senaste nytt
Edvard Blom: Diskutera inte dessa ämnen kring julmat
Politik och gamla oförrätter hör inte hemma kring ett julbord. Det är ju då som nära och kära träffas för att njuta av mat och umgås.
En färsk sifoundersökning ger Edward Blom rätt. Det finns flera samtalsämnen som bör undvikas när det är dags för släkten att samlas.
MISSA INTE: Pernilla Wahlgren: Jag satsar mina pengar på boende
Fakta: Edward Bloms julbord
- Första turen: Sill och strömming med det tillbehör som man vill ha till
- Andra turen: Fiskrätter i olika former. Paté, och skaldjur. Gravad och rökt lax är viktigaste beståndsdelar
- Tredje turen: Lutfisk och möjligtvis andra fiskrätter: Laxpudding och strömmingslåda. Janssons frestelse passar också finfint.
- Fjärde turen: Kallskuret kött. Detta kan vara exempelvis julskinka, korvar, patéer och grisfötter.
- Femte turen: Småvarmt. Det handlar om köttbullar, prinskorv men också Janssons frestelse, revbensspjäll och dopp i grytan.
- Sjätte turen: Ostar som stilton. cheddar och ädelost som hör julen till.
- Sjunde turen: Dessert. En klassiker på julbordet är ris à la Malta, men det serveras även andra
Läs också:
Edward Blom: Därför har jag hälsoångest. News 55
Varning: Räntan faller till bottenläge – på ditt sparkonto. News 55
Stora semesteråret 2025? Tre nya flyglinjer – bara till Spanien. News 55
Räddningen från svindyr el: Vattenturbin från 1930-talet. News 55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55