News55

Kan man äta KitKat med gott klimatsamvete?

Kitkat
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 jan. 2024Publicerad: 10 jan. 2024

Är det jättepopulära godiset miljövänligt - eller tvärtom?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag satte tänderna i en bit av den goda chokladbiten KitKat – och kände mig först som en veritabel klimathjälte. Hade nämligen läst på förpackningen om tillverkarens Nestlés storartade miljöambitioner, bland annat att de planterar miljontals träd i utsatta, skogsskövlade områden och att kakaon i produkten är hållbart odlad.

Gick in på deras hemsida och fick följande storslagna besked:

Som ett stort globalt företag använder vi vår storlek, kunskap och räckvidd för att bekämpa klimatförändringarna och göra verklig skillnad. Steg för steg ställer vi om hela vår verksamhet och använder våra resurser för att inspirera till och genomdriva verklig förändring.

Vårt mål inom Nestlé är att halvera våra växtgasutsläpp fram till 2030 för att uppnå vårt långsiktiga mål om netto noll utsläpp i 2050.

Vi arbetar med att minska utsläppen genom alla delar i vår värdekedja; från odling av råvaror till att produkten konsumeras och förpackningen återvinns eller återanvänds. Med stort fokus på de ingredienser och råvaror som ingår i våra produkter jobbar vi nu för att ingredienserna har odlats genom regenerativa jordbruksmetoder, samt att säkerställa att träd och annan växtlighet som hjälper till att absorbera koldioxid skyddas.

Visst låter det fantastiskt?

Men så kollade jag den finstilta innehållsförteckningen. Där står det att KitKat bl.a. görs på palmolja.

ANNONS

Och jag får inte riktigt ihop det. Har Nestlé inte hunnit ställa om till klimatvänlighet ännu i enlighet med ovanstående stolta utfästelse? Eller har man “bara” glömt palmoljan?

Palmoljan bidrar till skövling av den livsviktiga regnskogen. Det finns s.k. certifierad palmolja, men det är en liten del av produktionen, och dess effekt är ifrågasatt.

Så jag kollar vidare och hittar palmolja i flera av Nestlés produkter, t.ex. chokladbiten After Eight och godiset Lion.

Jag betvivlar inte era goda ambitioner, Nestlé. Men ni har en bit kvar att gå. Och dessutom: hur är det med era affärer i Ryssland? Tänker ní avveckla dem i enlighet med internationella rekommendationer? Det ber jag att få återkomma till.

Men beträffande palmoljan ska ni inte känna er ensamma. Producenter av allt från mat till godis och skönhetsmedel frossar – tyvärr – fortfarande i palmolja.

Alltmedan vi i Sverige sänker bensinpriset, så att vi kan köra bil mer och öka utsläppen. I stället för att ge subventioner till dem som verkligen är beroende av bil.

Tjenare.

Kitkat
Foto: Unsplash
ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS