Inte en dag utan blåbär är mitt motto nu på sensommaren. För ett av världens godaste bär är ju också ett av de hälsosammaste!
Nyttigaste bäret - och ett av de godaste!
Mest läst i kategorin
Tänk när man kunde plocka litervis med blåbär! Ett av de vackraste minnen jag har är några skogsutflykter med sonen, när han var sex, sju år. Vi stod på knä i en skog av blåbärsris. Solen silade in genom träden. Korgen blev snart nästan lika full av blåbär som våra magar.
Numera tillåter inte kroppen liknande bärplockningsäventyr. Det blir till att köpa en liter då och då, även om priset är över femtilappen.
Och en liter är dryg! Räcker till tre matskedar i morronfilen, en försvinnande god blåbärspaj och en burk ljuvlig sylt.
Rent extatisk blev jag häromdagen när livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellénius berättade i TV4:s Nyhetsmorgon om blåbärens otroliga hälsoegenskaper: de dämpar inflammationer, hämmar tillväxten av cancerceller, är bra för blodkärlen och tarmfloran och sänker blodtrycket. De är dessutom fiberrika, och det blå färgpigmentet är en av de mest potenta antioxidanter som finns.
Inte illa. Och användningsområdena är ju hur många som helst för blåbär. Gott i sallader, i en viltsås, i smoothies och i diverse bakverk. Bland mycket annat.
Jag tror att jag trappar upp blåbärskonsumtionen en bit till! Medan det finns färska att köpa.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.