Varje år den 25 mars samlas svenskar runt sina köksbord för att njuta av gyllene, frasiga våfflor med sylt och grädde. Men visste du att denna härliga tradition faktiskt uppstod av ett språkligt misstag?
Våffeldagens historia – en svensk högtid som uppstod av misstag


Mest läst i kategorin
Ursprunget till Våffeldagen går tillbaka till den kristna högtiden Marie bebådelsedag, som också firas den 25 mars. Dagen markerar när ärkeängeln Gabriel berättade för Maria att hon skulle föda Jesus. På äldre svenska kallades dagen ”Vårfrudagen” efter ”Vår Fru”, ett annat namn för Jungfru Maria.
MISSA INTE: Höjd pensionsålder höjde pensionen direkt
Från Jungfru Maria till våfflor på fat
När folk uttalade ”Vårfrudagen” snabbt, lät det förvillande likt ”Våffeldagen”.
Och eftersom mars också var en tid då hönsen började värpa mer ägg efter vinterns mörker, blev det perfekt att fira med en riktig ägg- och mjölkfest. Våfflor blev det självklara valet.
Läs mer: Ulf Elfvings jakt på det perfekta våffelreceptet.
En tradition som sprider glädje
I dag är Våffeldagen en älskad högtid som firas med både klassiska våfflor och moderna varianter. Från sylt och grädde till choklad, glass eller till och med matiga våfflor med lax och gräddfil – det finns något för alla smaklökar. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att samla vänner och familj för att njuta av den enkla glädjen i att dela en god måltid.
Så nästa gång du hör ljudet av ett våffeljärn som fräser eller känner doften av nygräddade våfflor, tänk på hur ett litet missförstånd kan leda till något så gott. Vem vet – kanske är det just de små misstagen som gör livet lite härligare?