Tio procent av landets intensivvårdsavdelningar är stängda på grund av personalbrist. Totalt sett är vi sämst i Europa när det gäller antalet intensivvårdsplatser per 100 000 invånare. Positivt är att Nya Karolinska Sjukhuset byggs, med fokus på högspecialiserad vård och att öka resurserna för intensivvård.
Dags för en mer jämlik vård
Mest läst i kategorin
Kvinnohälsa! Varför är det så viktigt att satsa på? Kvinnor utgör 50 procent av jordens befolkning. Det säger sig självt att hälsa är något för alla. Ändå har den mesta medicinska forskningen gjorts på män, och män får ofta bättre akutvård vid hjärtinfarkt, som ett exempel. Dessutom är kvinnor ofta de som tar störst ansvar för det obetalda arbetet, att sköta hem och familj. Inte bara de egna barnen utan även partnern och de gamla föräldrarna. Ansvar som kommer med press och mycket stress.
Ser man det ur ett nationalekonomiskt perspektiv är det förstås också en stor vinst om hela befolkningen är frisk och mår bra. Om vi blir sjuka? Ja, då måste sjukvården fungera, för alla. Idag ser vi tyvärr flera allvarliga brister, bland annat när det kommer till personal och bemanning.
Det råder akut brist på specialistsjuksköterskor i landet. Dåliga löner och osund arbetsmiljö gör att få väljer att utbilda sig till sjuksköterska – mycket få till specialistsjuksköterska. Bristen på sköterskor gör att arbetsmiljön för dem som redan arbetar blir sämre, och så är det snurr på den onda cirkeln.
Tio procent av landets intensivvårdsavdelningar är stängda på grund av personalbrist. Totalt sett är vi sämst i Europa när det gäller antalet intensivvårdsplatser per 100 000 invånare. Positivt är att Nya Karolinska Sjukhuset byggs, med fokus på högspecialiserad vård och att öka resurserna för intensivvård. 30 nya intensivvårdsplatser tillkommer, vilket är ett stort steg i rätt riktning. Men man frågar sig, vem ska jobba där? De söker nu 500 specialistsjuksköterskor för att kunna bruka de nya viktiga och välbehövda avdelningarna. Finns de?
Nu är Nya Karolinska, i det stora hela, en liten del av lösningen på problemet med för få intensivvårdsplatser. Det stora problemet kvarstår: vi har inte tillräckligt många specialistsjuksköterskor. Akut brist betyder inte att vi måste locka fler till utbildning i framtiden, det betyder att vi nu och på en gång behöver fler i yrket. Men, vi har inte några att tillgå, utan måste söka oss utanför landets gränser för att hitta dem. Vi behöver ta SFI och utbildning av nyanlända svenskar på allvar. Just nu är utbildningsnivån hos dem som kommer till Sverige högre än den någonsin varit, och fler nyanlända vill göra sin examen brukbar i Sverige snabbare. Språket är det första steget in i arbetslivet – därför är SFI så viktigt.
Men, låt oss inte bara tänka på det negativa. Regeringen tillsatte nyligen en kommission för jämlik hälsa. De kommer under två år undersöka hälsoskillnader mellan såväl könen som mellan socioekonomiska grupper i samhället, och komma med förslag till förbättring. Som vi har väntat på en sådan satsning.
Missa inte 1,6 & 2,6 miljonerklubben i Almedalen. Vi kommer finnas på plats med monter på Cramérgatan och med seminarier 1, 2 och 3 juli. Se hela programmet på 1.6miljonerklubben.com.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.