Sjukdomen kan teoretiskt drabba alla som haft vattkoppor – upp till 98 procent av befolkningen – de flesta får de karakteristiska utslagen men vissa kan också drabbas av allvarliga komplikationer. Nu visar nya data att bältros faktiskt kan vara ännu vanligare än man tidigare trott.
Ny studie: Sjukdomen vanligare än man tidigare trott
Mest läst i kategorin
”Det är en infektion som riskerar att sänka livskvaliteten markant för vissa av de som drabbas”, säger infektionsläkaren Annette Alaeus.
Drabbar alla som haft vattkoppor
Bältros är en infektionssjukdom som kan drabba alla som haft vattkoppor – framför allt personer över 50 år. Risken att drabbas ökar ju äldre man blir, och särskilt hos personer som har nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller medicinsk behandling.
Orsaken bakom bältros – Varicella-zosterviruset – är samma virus som orsakar barnsjukdomen vattkoppor. Det lämnar dock inte kroppen utan lägger sig vilande i nervsystemet, och kan sedan reaktiveras när som helst under en persons livstid.
Men där vattkoppor för de flesta är en relativt harmlös åkomma så kan bältros bli en obehagligare upplevelse, menar infektionsläkaren Annette Alaeus.
Kan bli en obehaglig upplevelse
”De flesta som drabbas får de karakteristiska utslagen över ett begränsat område, och en lokal smärta på huden som brukar beskrivas som brännande eller huggande.”
Det kan i sig vara jobbigt, och själva infektionen kan pågå 3-4 veckor även hos en i övrigt frisk person. Men det finns en rad komplikationer vid en bältrosinfektion som är allt annat än banala. Särskilt hos riskpatienter med försvagat immunförsvar på grund av faktorer som stigande ålder, sjukdom eller behandling”, berättar Annette Alaeus och fortsätter:
”Patienterna riskerar att få allt från bakteriella sårinfektioner, sepsis, ansiktsförlamning till hjärnhinne- eller hjärninflammation. Man har även sett att risken för stroke ökar i upp till ett år efter ett utbrott på grund av en inflammation i hjärnans kärl.”
Patienter kan drabbas av så kallad postherpetisk neuralgi (PHN), ett svårbehandlat långdraget smärttillstånd som drabbar drygt 50 procent av alla patienter över 80 år, men kan förekomma i alla åldrar. PHN kan innebära molande värk eller en skärande smärta i området som tidigare hade utslag, och kan dröja sig kvar i flera månader eller till och med år.
”Komplikationerna efter bältros kan leda till en väldigt lång konvalescens och en risk för att livskvaliteten sänks markant för vissa av de som drabbas”, säger Annette Alaeus.
Fler än 1 av 3 drabbas under sin livstid
Nu har en ny studie visat att bältros faktiskt är vanligare än man tidigare har trott.
”I studien, som genomfördes i Västra Götaland, uppskattades livstidsrisken för att drabbas av bältros till minst 36,5 procent, med betydande skillnader mellan kommunerna som varierade från 34 procent till 44 procent. Studien visar att det är fler än 1 av 3 som drabbas av bältros under sin livstid”, säger Annette Alaeus.
Anledningen till ökningen är inte klarlagd, men enligt Annette Alaeus kan det till exempel bero på att vi blir äldre som befolkning, men också att fler personer idag får mediciner som påverkar immunförsvaret när de behandlas för sjukdomar som cancer, MS och autoimmuna tillstånd som reumatoid artrit.
Ett försvagat immunförsvar är nämligen den största anledningen bakom att viruset reaktiveras. Därför är infektionen allra vanligast bland personer efter 50 års ålder, då immunförsvaret blir sämre med åren.
Annette Alaeus menar att insikterna från den nya studien gör det ännu viktigare att informera allmänheten om bältros och vad man bör göra vid symtom.
Antivirala medel kan ges som akut behandling, för att lindra sjukdomsutvecklingen men måste sättas in i tid, redan inom 72 timmar. Det enda sättet att förhindra sjukdomen är genom vaccin, avslutar Annette Alaeus.
Läs mer:
Läs mer om bältros och hitta vaccinatör för bältrosvaccin här. vaccin.se
Läkaren om vanliga sjukdomen: ”Blir i sällsynta fall livshotande”. Dagensps.se
Kontakta gärna en vaccinatör eller hälso- och sjukvårdspersonal om du har frågor eller vill veta mer.
GlaxoSmithKline AB tel: 08-638 93 00 | NP-SE-HZU-ADVR-240001, 20240620
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte News55 eller redaktionens åsikter.
Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte News55 eller redaktionens åsikter.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.