News55
Detta är en sponsrad artikel

Läkaren om vanliga sjukdomen: ”Blir i sällsynta fall livshotande”   

Artikelbild
News55 Partner
News55 Partner
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 26 aug. 2024

Sjukdomen kan drabba alla som någon gång har haft vattkoppor. Och effekterna av en bältrosinfektion kan vara allt från milda till allvarliga. ”I värsta fall så blir komplikationerna svåra eller i sällsynta fall livshotande”, säger infektionsläkaren Annette Alaeus. 

Mest läst i kategorin

Bältros orsakas av Varicella-zosterviruset, samma virus som ger många vattkoppor i barndomen. Eftersom viruset lägger sig vilande i nervsystemet efter en genomgången vattkoppsinfektion så kan det blossa upp när som helst igen – men då som bältros.

Bältros har blivit vanligare under de senaste 15 åren, och ungefär en tredjedel drabbas under en livstid. En nyligen publicerad svensk studie uppskattar livstidsrisken för att drabbas av bältros till 37 procent men visade betydande skillnader mellan kommunerna som varierade från 34 procent till 44 procent.

Vanligare hos äldre

Infektionsläkaren Annette Alaeus har genom karriären mött många patienter som drabbats av bältros, och sett sjukdomens olika förlopp.  
 
”Bältros är vanligare hos den äldre befolkningen, eller hos personer som behandlas med immundämpande läkemedel, eftersom sjukdomen blossar upp på grund av sänkt immunförsvar. Men den kan drabba vem som helst som har haft vattkoppor, och komplikationerna kan vara allt från lindriga till väldigt allvarliga”, säger Annette Alaeus. 

Så kan patienterna drabbas av bältros 

Här är några symtom och komplikationer som Annette Alaeus patienter har drabbats av: 

  • Kraftig smärta och kliande utslag 

För de allra flesta visar sig en bältrosinfektion först som klåda och smärta i nervens utbredningsområde. Sedan uppkommer blåsor i samma område, lokaliserat antingen på höger eller vänster sida av kroppen. Blåsorna torkar upp och läker vanligtvis ut efter 1-2 veckor medan smärtan vanligen tar 4-6 veckor för att försvinna helt. Men för vissa drabbade kan sjukdomen bli värre. 

  • Postherpetisk neuralgi 

Ungefär en femtedel av de som drabbas av bältros, beroende på ålder, får den vanligaste långvariga komplikationen: Postherpetisk neuralgi. En kvarvarande nervsmärta som kan yttra sig i form av en brännande känsla, molande värk eller som elektriska stötar i huden där utslaget var lokaliserat. Patienterna blir ofta känsliga för beröring och tillståndet kan kvarstå i månader, ibland ännu längre. 

  • Hjärnhinne- och hjärninflammation, ansiktsförlamning eller stroke 

Mer sällsynta men allvarliga komplikationer av bältros uppstår om viruset sätter sig i hjärnan. Patienter som drabbas av inflammationer i hjärnan kan få livshotande symtom och riskerar en lång läkningsperiod. Studier visar att risken för stroke efter en bältrosinfektion är förhöjd cirka ett år efter ett utbrott av bältros, eftersom inflammationen påverkar kärlen i hjärnan, så kallad vaskulit. 

  • Bakterieinfektion som leder till sepsis 

Utslagen på kroppen hos den som drabbas av bältros kan i vissa fall leda till en bakteriell sårinfektion, som kan utvecklas till sepsis (blodförgiftning). Ett tillstånd som riskerar att bli livshotande.  

Effektiva vaccin minskar risken att drabbas 

Annette Alaeus intygar att de mest allvarliga komplikationerna är sällsynta, men att livskvaliteten kan påverkas markant även för de med mildare symtom. 
 
”För personen som drabbas kan bältros bli väldigt besvärligt, även om de inte får de värsta symtomen. Sjukdomen kan leda till en lång konvalescens och sänka livskvaliteten”, säger hon. 
 
”Antivirala medel kan ges som akut behandling, för att lindra sjukdomsutvecklingen men måste sättas in i tid, redan inom 72 timmar. Det enda sättet att förhindra sjukdomen är genom vaccin”, avslutar Annette Alaeus. 

Läs mer:
Läs mer om bältros och hitta vaccinatör för bältrosvaccin här. vaccin.se
Ny studie: Sjukdomen vanligare än man tidigare trott. Dagensps.se 

Kontakta gärna en vaccinatör eller hälso- och sjukvårdspersonal om du har frågor eller vill veta mer. 

GlaxoSmithKline AB tel: 08-638 93 00  | NP-SE-HZU-ADVR-240001, 20240620 

News55 Partner
News55 Partner

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte News55 eller redaktionens åsikter.

News55 Partner
News55 Partner

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte News55 eller redaktionens åsikter.