Här hittar du årets bästa semlor

Fritid, Konst, kultur och nöje, Mat, TestNews55

Fettisdagen är här och med den semlorna. Runt om i landet äts och bakas det bullar som fylls med grädde och mandelmassa så till den grad att det blir nästan oöverskådligt. Vi har gjort ett svep - här hittar du landets bästa semlor 2018!

Anton Hagwall

Annons

Annons

Idag är det fettisdag och vi äter semlor över hela landet som om vi verkligen har för avsikt att sedan fasta fram till påsk. Som vår systersida E55 skriver konsumerar vi runt fem och en halv miljon semlor till ett värde av 165 miljoner kronor, bara idag. Och då är inte alla hembakta gräddbullar inräknade.

      LÄS MER PÅ E55.se: Män bjuds oftare på semla än kvinnor

Utbudet är enormt

Vill man inte baka själv utan istället köpa är utbudet förstås enormt. Runt om i landet har det därför satts ihop semmeltester av alla de slag.

I Stockholm gick ett stort semmeltest av stapeln häromveckan på Hotel Mornington, rapporterar Allt om Stockholm. Vinnarna som utsågs blev bageriet Brioche i Alvik med motivationen: “Snyggt fluffig och välbalanserad. Lyxiga råvaror, tunt lock, snygg grädde, bra kardemummasmak och bulle”.

Tvåa kom Ritorno Konditori i Vasastan, följt av Konditorn & Bagarn i Farsta som kammade hem vinsten 2016.

I SvD:s test blev årets vinnare i Stockholm Valhallabageriet på Östermalm, som enligt juryn ”sätter senaste årens dominanter på plats”.

      LÄS MER: Äldre får fika – hemma hos frivilliga

Annons

Annons

Landets bästa semlor

I Västsverige hittar vi enligt branschorganisationen Västra Sveriges Bagare & Konditorer årets bästa semla på bageriet Cum Pane i Göteborg, med motiveringen ”En välsmakande semla med innovativt och rustikt utseende – som står för den nya tidens semlor – bakad med få och väl genomtänkta ingredienser”, skriver Expressen/GT.

– En semla handlar mycket om konsistens och smaker. Ofta är det bara mjukt, mjukt och mjukt när man äter en semla. Men i vår mandelfyllning har vi även rostade och hackade mandlar så det blir en textur till, och även flagad mandel på locket. Det blir både mjukt och krispigt. Det händer något mer i munnen. Det är också mycket kardemummasmak i bullen, förklarar vinnarbagaren Robin Edberg för tidningen.

Göteborgsposten menar däremot att Göteborgs bästa semla hittas på Cederleüfs & Svenheimers Bageri & Konditori.

Om vi får tro på Arla som genom att låta folket själva nominera årets bästa semlor finns den bästa semlan i hela Sverige  på Stigs Konditori o. Servicebutik i Gullringen i Vimmerby, följt av Fabian Flinks Brödbod i Enköping och TM Bagarstuga i Västerhaninge i Stockholm.

Anton Hagwall
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons