Här ligger Sveriges bästa äldreboende

Bostad, Hälsa, Hem, Inrikes, Människor, Mänskligt, Samhälle, Sjukvård, Vård och omsorgNews55

Demensboendet Smedbygården i ligger i topp efter att Socialstyrelsen gjort sin årliga enkät där de äldre får berätta vad de tycker om sina äldreboenden, det skriver Expressen.

Linnéa Wallin

Annons

Annons

På Smedbygårdens demensboende i Åkersberga trivs vårdtagarna allra bäst enligt Socialstyrelsens senaste enkätundersökning bland landets äldre, det skriver Expressen.

– Det är jättefint att bo här! Personalen är gulliga allihop, säger Birgitta Öhman, 80, till Expressen.

Smedbygården är ett privat litet boende som satsar på att varje dag ha meningsfulla aktiviteter för de boende. Det lagas mat från grunden och de äldre kan vara med och röra i grytorna eller sitta vid barbordet intill köket och känna doften av maten som lagas.

All personal utbildas löpande och både de äldre, deras anhöriga och personalen trivs på boendet. Mottot bland personalen är att de själva skulle vilja bo på Smedgården. Personalen anser sig vara gäster i de äldres hem och deras uppgift är att ge de äldre en känsla av meningsfullhet.

      LÄS MER: Britt-Marie, 65, öppnar spa på äldreboende

Varje hus som Smedbygården består av har en egen innergård som är omgiven av plank. Detta gör att de boende kan gå ut själva utan att ha någon personal med sig.

På boendet finns en särskild aktivitetssamordnare och det anordnas fredagsdans, café och underhållning. Boendet har också öppnat en skönhetssalong där de äldre kan få olika behandlingar såsom manikyr, pedikyr och rakning.

På Smedbygården är man djurvänner och hundar är välkomna, även några i  personalen tar med sina egna hundar.

– Vi är bra på det vi gör helt enkelt. Vi har engagerad personal med hög kompetens, avslutar chefen Åsa Göthlin till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Linnéa Wallin
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons