Hur föredrar du bananer, gröna och hårda, väldigt mogna och bruna eller kanske gula? Färgen på bananens skal avslöjar något om dess innehåll och påverkar oss när vi äter den.
Mest läst i kategorin
Bananers mognad påverkar dess näringsinnehåll, Microsoft går igenom hur innehållet ändras, från omogen till väldigt mogen banan.
Gröna bananer
Gröna, omogna, bananer är hårda och har lågt glykemiskt index, GI, som mäter hur snabbt kolhydrater, alltså stärkelse, kostfiber och olika sockerarter, tas upp från dem.
Lågt GI-värde är bra om du försöker hålla ned ditt intag av socker och håller dig mätt länge.
Omogna bananer innehåller dessutom probiotika som är bra för tarmen och stärker immunförsvaret, men de innehåller inte så mycket antioxidanter, för det behöver de mogna mer.
Gula bananer
Gula bananer som inte har fått bruna prickar är lättsmälta och lite söta. En banan som är knallgul innehåller mycket antioxidanter som hjälper till att skydda dig mot hjärtproblem, ålderskrämpor och andra sjukdomar.
Gula bananer innehåler även magnesium som hjälper till att hålla hjärnan i form.
Prickiga och bruna bananer
Gula bananer med bruna prickar innehåller en massa antioxidanter, Enligt en japansk studie från 2008 innehåller de även tumörnekrosfaktor, TNF, som motverkar förekomsten av onormala celler och cancer.
Ju fler prickar, desto mer TNF, det behövs dock mer forskning om det här.
Om du har en känslig mage är bananer med prickar lättare att smälta, men eftersom de kommit längre i mognadsprocessen innehåller de också mer socker.
Bruna bananer är väldigt söta och passar kanske bäst i bakverk eller smoothies. Koncentrationen av antioxidanter är hög och de är lättsmälta.
Undvik vanliga tabbarna med dina frukter
Hur förvarar du dina frukter? På tok för många förvarar sina frukter helt fel – kolla här!
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.