News55

Bananens färg visar vad den innehåller

En kvinna väljer gula bananer i butiken. De flesta vill nog ha sina bananer gula, men det finns fördelar även med de som är gröna, prickiga och bruna
De flesta vill nog ha sina bananer gula, men det finns fördelar även med de som är gröna, prickiga och bruna. (Foto: TT/Gorm Kallestad/NTB Modellklarert)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Hur föredrar du bananer, gröna och hårda, väldigt mogna och bruna eller kanske gula? Färgen på bananens skal avslöjar något om dess innehåll och påverkar oss när vi äter den.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bananers mognad påverkar dess näringsinnehåll, Microsoft går igenom hur innehållet ändras, från omogen till väldigt mogen banan.

Gröna bananer

Gröna, omogna, bananer är hårda och har lågt glykemiskt index, GI, som mäter hur snabbt kolhydrater, alltså stärkelse, kostfiber och olika sockerarter, tas upp från dem.

Lågt GI-värde är bra om du försöker hålla ned ditt intag av socker och håller dig mätt länge.

Omogna bananer innehåller dessutom probiotika som är bra för tarmen och stärker immunförsvaret, men de innehåller inte så mycket antioxidanter, för det behöver de mogna mer.

Gula bananer

Gula bananer som inte har fått bruna prickar är lättsmälta och lite söta. En banan som är knallgul innehåller mycket antioxidanter som hjälper till att skydda dig mot hjärtproblem, ålderskrämpor och andra sjukdomar.

Gula bananer innehåler även magnesium som hjälper till att hålla hjärnan i form.

ANNONS

Prickiga och bruna bananer

Gula bananer med bruna prickar innehåller en massa antioxidanter, Enligt en japansk studie från 2008 innehåller de även tumörnekrosfaktor, TNF, som motverkar förekomsten av onormala celler och cancer.

Ju fler prickar, desto mer TNF, det behövs dock mer forskning om det här.

Om du har en känslig mage är bananer med prickar lättare att smälta, men eftersom de kommit längre i mognadsprocessen innehåller de också mer socker.

Bruna bananer är väldigt söta och passar kanske bäst i bakverk eller smoothies. Koncentrationen av antioxidanter är hög och de är lättsmälta.

Undvik vanliga tabbarna med dina frukter

Hur förvarar du dina frukter? På tok för många förvarar sina frukter helt fel – kolla här!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS