Det milda vintervädret gör att fästingarna fortfarande är aktiva, hundägare som går med hunden i skogen bör därför vara uppmärksamma.
Mest läst i kategorin
Klimatförändringarna händer här och nu, även i Sverige. Det blir allt varmare och det märks särskilt på vintrarna, det rapporterade SVT i våras.
Vi kan märka det på att snösäsongen blir kortare, något som gör att vi kan få brist på dricksvatten och mat.
Gustav Strandberg är klimatforskare på SMHI och han oroas över den här utvecklingen.
“Vi ser att det har blivit varmare och att den utvecklingen fortsätter. Det kommer att vara uppenbart för alla att det inte kommer att bli som det varit förut, sade han till SVT Special förra året.
Fästingpandemi
Dave Karlsson jobbar på den tvärvetenskapligt inriktade forskningsstationen Station Linné på Öland, han menar att de varma vintrarna har lett till att vi i Sverige har, vad han vill kalla för, en fästingpandemi, det rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar.
Fästingar kan sprida sjukdomar, som borrelia och TBE, så hundägare som går med sina hundar i naturen bör kolla efter fästingar, något man förut inte har behövt göra under vintern.
De flesta fästingar bär inte på smitta och även om de gör det överförs inte alltid smittan till din hund, enligt Evidensia, men det finns så klart en risk.
De sjukdomar ditt husdjur kan få är framför allt infektioner som borrelios och anaplasmos. Infektioner med Borrelia och Anaplasma är vanliga hos hundar, men det leder oftast inte till symtom.
Även katter kan infekteras med Anaplasma, men de blir vanligtvis inte heller sjuka.
Senaste nytt
Aktiva vid noll grader
Dave Karlsson berättar att fästingarna blir aktiva och kommer igång igen när det blir 4 grader, eller varmare.
“Det har gått från 60-talet, då vi inte såg fästingar mer än kanske någon lokal nere i Skåne, till att de har blivit supervanliga i hela södra Sverige och nu långt upp i Norrland. Och det börjar komma in andra arter från öst också, ryska fästingar och så vidare, så fler fästingar har vi nog definitivt att se fram emot om den här klimatförändringen fortsätter”, säger han till P4 Kalmar.
En studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, SVA och Linköpings Universitet visar att fästingar, av den typ som finns i Sverige och som normalt kan vara aktiva vid cirka 5 grader, kan vara aktiva i lägre temperaturer än så, det rapporterade SVT förra sommaren.
“Vi har hittat aktiva fästingar när det varit nollgradigt eller till och med minusgrader”, sade en av forskarna bakom studien, Petter Kjellander, professor i viltekologi vid SLU, till SVT då.
Skydda dig och hunden
Enligt Dave Karlsson finns det en del knep att ta till för att skydda sig och hunden från fästingar, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar.
Han säger att det finns särskilt mycket fästingar vid rådjursstigarna ute i skogen.
För hundar finns det särskilda kemikalier som man kan använda exempelvis i halsband, men vi människor får använda höga stövlar, stoppa in byxbenen i stumporna och gärna använda ljusa byxor.
“Det är inte det att de inte tycker om ljusa byxor eller att de tycker bättre om mörka byxor, det är bara det att det är lättare att få syn på fästingarna på ljusa kläder än på mörka”, säger Dave Karlsson till P4 Kalmar.
Han tillägger att vanliga repellenter, ja, vilket myggmedel som helst, funkar alldeles utmärkt för att hålla fästingarna borta från oss människor.
Så tar du bort en fästing från ditt husdjur
Att hitta en fästing på ditt älskade husdjur kan vara både skrämmande och obehagligt, men att ta bort den på rätt sätt är avgörande för att undvika komplikationer.