Den 1 januari 2025 träder flera nya lagar i kraft, de ska bland annat stoppa bidragsfusket och locka fler över 55 att vilja driva näringsverksamhet. Här är några av de nya lagarna.
Mest läst i kategorin
Från och med den 1 januari 2025 ska arbetsgivare lämna fler uppgifter till Försäkringskassan, bland annat om när deras anställda vabbar.
Syftet med den nya lagen är att förbättra Försäkringskassans arbete med att stoppa bidragsfusk.
Varje år förlorar staten miljardbelopp på grund av felaktiga utbetalningar från vårt välfärdssystem.
Regeringen menar att en stor del av de felaktiga utbetalningarna är föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, alltså vab-ersättning.
Regeringen har beslutat att arbetsgivare ska hjälpa till att stärka Försäkringskassans kontroller av föräldrapenningen genom att lämna fler uppgifter.
“Vi måste stoppa bidragsfusket. Nu ser vi till att Försäkringskassan får tillgång till fler uppgifter i sina kontroller och därmed bättre möjlighet att stoppa bidragsfusk”, sade finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande i juli i år.
Tidningen Näringslivet skriver att ökad kontroll av föräldrapenning och vab skapar problem för företagen.
Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv är kritiskt och tycker att regeringen borde fokusera på att minska regelkrånglet för arbetsgivare i stället för att öka det.
Hon tror att den automatiserade kontroll som regeringen eftersträvar kommer blir svår att uppnå, eftersom deklarationsperioden oftast inte är densamma som den period en medarbetare varit frånvarande.
Hon säger att uppgifter i deklarationen därför inte kommer fungera som grund för beslut och att Försäkringskassan vid efterkontroller fortfarande kommer behöva stämma av med arbetsgivaren om, och när, frånvaro inträffade.
Tidningen Balans skriver att själva rapporteringen borde bli ganska enkel för lönekonsulterna, men att utmaningen finns i hur de automatiserade kontrollerna praktiskt kommer fungera.
Ny A-kassa och förändrad pension – här är årets nya lagar
Nytt år innebär nya lagar och regler, och 2025 är inget undantag. Bland annat sker förändringar både i A-kassan och tjänstepensionen.
Pausa tjänstepensionen
Den 1 januari nästa år blir det möjligt att göra en paus i uttaget av tjänstepension. Att ha börjat jobba igen är ett vanligt skäl till att vilja pausa utbetalningen, det skriver Kollega.
För den som tar ut pension och jobbar samtidigt kan inkomsten bli så hög att nivån för när statlig skatt måste betalas uppnås.
Gränsen för statlig skatt höjs år 2025 till 52 150 kronor i månadslön, från 49 875 kronor i år.
När utbetalningarna pausas kan skatten bli lägre och dessutom blir tjänstepensionen lite högre när utbetalningarna aktiveras igen.
Senaste nytt
Nya arbetsmiljöregler
Nya arbetsmiljöregler införs också den 1 januari 2025, den största förändringen är att strukturen för reglerna, föreskrifterna, är ny. I de flesta fall ligger skyddsnivåerna kvar på samma nivå som tidigare, skriver Akademikerförbundet.
Reglerna och kraven för exempelvis systematiskt arbetsmiljöarbete och utformning av arbetsplatser och arbetsanpassning är oförändrade, men föreskrifterna kring hot och våld har fått ett eget kapitel, skriver Kollega.
https://www.dagensps.se/motor/ny-lagar-vantar-bilforare-2025/
Nytt år brukar betyda nya regler och lagar. Vi har sammanställt några av dessa som gäller Sverige men även några i Europa. Glöm inte att ha koll på vad som gäller så ni slipper sura böter.
Skatt och moms
I Januari nästa år förstärks jobbskatteavdraget och även pensionärer får skattesänkningar som motsvarar det förstärkta jobbskatteavdraget.
Den 1 januari höjs företags omsättningsgräns för befrielse av moms från 80 000 kronor till 120 000 kronor, det skriver Verksamt.
Egenföretagare som fyllt 55 kan också, från och med den 1 januari 2025, välja kortare karenstid i sjukförsäkringen. Åldersgränsen tas bort eftersom regeringen vill uppmuntra fler äldre att driva näringsverksamhet.
Så ska regeringen stoppa vab-fusket
Regeringen vill öka kontrollen av föräldrapenning och vab. Fusket är stort, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).