News55

Så ska regeringen stoppa vab-fusket

Artikelbild
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) under regeringens sommarfika där närvarande statsråd redogör för dagens regeringsbeslut samt aktuella frågor. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 juli 2024Publicerad: 11 juli 2024

Regeringen vill öka kontrollen av föräldrapenning och vab. Fusket är stort, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här är skattebetalarnas pengar som finansierar helt fel saker.

Regeringen vill skärpa kontrollen av både föräldrapenning och den tillfälliga föräldrapenningen, vab.

Skärpt kontroll av vab-fusket

I en lagrådsremiss föreslås att arbetsgivaren ska bli skyldig att varje månad anmäla till Skatteverket när anställda har varit frånvarande på grund av föräldraledighet och vård av barn.

Med dessa uppgifter ska Försäkringskassan lättare kunna kontrollera om personer tar ut tillfällig föräldrapenning samtidigt som de jobbar och tar ut lön.

Vi vill komma åt fusket

Det är ett ganska stort fusk, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på regeringens sommarfika.I dag är det väldigt tidskrävande och krångligt för Försäkringskassan att kräva in uppgifterna.

Finansdepartementet räknar med att omkring två miljarder kronor betalas ut felaktigt varje år. Hur stor del som är regelrätt fusk, och hur stor del som är slarv, vet man dock inte. Svantesson hoppas att staten ska få in merparten av den summan genom den skärpta kontrollen.

ANNONS

Fusket kostar två miljarder

Två miljarder är otroligt mycket pengar och det måste vi göra allt vi kan för att trycka tillbaka, säger Svantesson.

Hon medger att förslaget innebär viss ökad kostnad för företagen, men bara initialt när redovisningssystemen måste förändras.

Förslaget föreslås träda i kraft 1 januari 2025.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS