När Victoria Leclér var 57 såldes företaget hon jobbade på och den nya arbetsgivaren började säga upp folk, hon var en av de första som fick gå.
Arbetsgivare borde gjort allt för att få anställa Victoria, 57


Mest läst i kategorin

Victoria Leclér har kompetens inom kommunikation, digital projektledning och it-förvaltning och har jobbat på kommunikations- och webbyråer i många år, det skriver Kollega.
Hon blev arbetslös i oktober 2023 och trots att hon är en erfaren kommunikatör och projektledare gick jobbsökandet trögt.
Hon sökte minst 20 jobb i månaden, men hennes bransch började gå dåligt och heta techbolag sade upp personal, hon märkte att även 30-åringar började få svårt att få jobb.
Oftast ingen respons
En arbetsgivare hon sökte jobb hos meddelade att 600 personer sökt samma jobb, men oftast fick hon inte veta någonting om jobben hon sökte.
“Oftast fick jag inte någon som helst respons på mina ansökningar. Ibland fick jag automatiska svar. Jag skrev faktiskt och tackade de fåtal arbetsgivare som bemödade sig att svara”, säger hon till Kollega.
Hon började känna hopplöshet och tog vid sig av arbetsgivarnas ointresse och tystnad, hon tänkte att det var fel på henne, hennes ansökningar och hennes ålder.
“Det är självklart att jag har åldern emot mig, det tar jag för givet. Både IT- och kommunikationsbranschen är typiska ungdomsbranscher och jag blir bara äldre, i år fyller jag 60”, säger hon till Kollega.
Senaste nytt
Coachen hjälpte
Victoria Leclér berättar att allt kändes väldigt svårt förra hösten och att hon kände sig pressad från flera håll. Det som hjälpte henne att hålla modet uppe var en coach från Kammagkollegiet.
De ger ger omställnings- och kompetensstöd till personer som sägs upp från arbetsplatser som inte har kollektivavtal.
Coachen hjälpte henne att tänka bredare och söka jobb inom nya branscher och områden och det visade sig att det finns branscher där hennes ålder inte ses som negativ.
Hon berättar att hon i början skrev sin ålder i sina ansökningar men slutade göra det och inte vet om det påverkade hennes chanser att få jobb.
Hon fick i alla fall ett jobb, ett föräldravikariat som inte har något alls med IT att göra, men hon tycker att det är ett jätteroligt jobb.
Effektivare och lugnare
Hennes nya, tillfälliga, arbetsgivare ville ha en senior projektledare och Victoria Leclér tycker att de arbetsgivare som är fixerade vid ungdom går miste om mycket.
“Förutom erfarenhet så representerar äldre både ett vidare perspektiv och en långsiktighet. Som äldre är man mer effektiv och lugnare, coolare eftersom man har varit med om mycket och känner igen sig i olika situationer. Jag tycker själv att jag med åren har blivit bättre på att förstå andra människor och deras perspektiv, som ung var jag mer otålig”, säger hon till Kollega.
Hon tillägger att när hon var yngre tänkte hon också hela tiden på vad andra tyckte om henne, något som är jobbigt att bära på och som stjäl mycket energi.
Visst, man blir också mer frispråkig som äldre, och mer medveten om vad man vill, vilket hon tror att arbetsgivare inte alltid uppskattar.
Romantisk bild
Victoria Leclér tänker att det kanske i samhället, och även hos arbetsgivare, finns en romantisk bild av ungdom som spirande och att åldrande representerar någonting som vissnar.
Det tror hon kan göra att arbetsgivare rationaliserar bort äldre och tanken att de skulle kunna bidra med något.
Hon säger att hon själv alltid har haft höga tankar om äldre och deras kompetens, men den synen delar hon uppenbarligen inte med arbetsgivare, för gjorde hon det skulle de ha gjort allt för att få anställa henne.

Ålderism hotar folkhälsan – så kan det lösas
Många drabbas, såväl välmåendet som den fysiska och psykiska hälsan påverkas och det leder till ojämlikheter i hälso- och sjukvårdens arbete. Det handlar om ålderism.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.

Inga pengar på banken? Skulder? Livförsäkringen ser till att din familj också får ett arv