Allt fler hushåll ser nu möjligheten att omförhandla sina bolån. Med pressade marginaler och låg tillväxt i utlåningen beskriver SBAB:s vd läget som en renodlad kundmarknad.


Mest läst i kategorin
Bolånekunder har just nu ett ovanligt bra förhandlingsläge.
Det menar Mikael Inglander, vd för den statliga banken SBAB, som pekar på att banksektorn är välkapitaliserad samtidigt som efterfrågan på nya lån är svag, skriver SvD.
“Utlåningen växer inte, men bankerna sitter på stora mängder kapital. Det skapar en situation där konkurrensen om kunderna hårdnar”, säger han.
MISSA INTE: Lär dig skydda dig själv: Bedragare härjar i vardagen
Stark kapitalbas, svag efterfrågan
Just nu har bankerna gott om pengar att låna ut – men efterfrågan är låg. Det här är något Mikael Inglander på SBAB beskriver som en ovanlig men tydlig obalans. Många hushåll är avvaktande i det ekonomiska läget, och det gör att färre väljer att ta nya lån.
“Bankerna har ett starkt eget kapital i ryggen, men har svårt att få ut pengarna i rörelse”, säger Mikael Inglander.
Han menar att det är en följd av den försiktighet som syns bland svenska hushåll. Många väljer att spara snarare än att ta nya lån, särskilt när räntorna fortfarande ligger på relativt höga nivåer och framtiden känns osäker.
Samtidigt minskar viljan att byta bostad eller göra stora investeringar.
MISSA INTE: Flera glassar försvinner – här är listan för 2025
Senaste nytt
Konkurrens och bolån
För bankerna innebär det att tillväxten i utlåning stannar av, vilket i sin tur leder till att marginalerna på bolån pressas ned. När konkurrensen om kunderna skärps, får bolånetagarna ett allt bättre utgångsläge i samtal med banken.
“Det är helt klart ett läge där kunderna kan påverka sina villkor i större utsträckning än vanligt”, säger Mikael Inglander.
För den som redan har ett bolån innebär det att det kan vara läge att lyfta luren och boka ett möte. Ränterabatter kan finnas att få, men ofta krävs det att kunden själv tar första steget.
Pressade marginaler påverkar hela marknaden
SBAB:s senaste kvartalsrapport visar tydligt att den ekonomiska situationen sätter sina spår. Bankens totala utlåning steg något och landade på 540 miljarder kronor. Samtidigt minskade rörelseresultatet en aning, från 731 till 710 miljoner kronor.
Även räntenettot, alltså skillnaden mellan ränteintäkterna och bankens egna räntekostnader, visade en lätt nedgång.

Störst på bolån
Men det är inte bara SBAB som märker av förändringen. Även de fyra storbankerna har rapporterat svagare utveckling på bolånesidan.
Handelsbanken och Swedbank, som länge varit störst på bolån, har tappat andelar på marknaden enligt SvD. Istället växer mindre aktörer som Nordea, SEB och SBAB själva.
SBAB siktar på att öka sin del av bolånemarknaden till 10 procent, från dagens 8,8. Enligt vd Mikael Inglander motsvarar det flera tiotals miljarder kronor i nya lån – något som kommer att ta tid att nå, men som banken nu arbetar långsiktigt för.
“Att växa i den här takten kräver både uthållighet och att kunderna ser värdet i att byta”, säger han.
MISSA INTE: Böter väntar högljudda mobilanvändare
Historiskt svag tillväxt på bolån
Situationen är delvis ett resultat av att hushållen blivit mer försiktiga. Inflationen, ränteläget och osäkerheten på bostadsmarknaden har bidragit till att många avvaktar med att byta bostad eller ta nya lån. Det har gjort att bolånemarknaden befinner sig i en ovanligt lågkonjunktur.
“Vi ser inga tecken på någon tydlig vändning än. Det kommer att krävas att konjunkturen förstärks och att efterfrågan på krediter tar fart igen”, säger Mikael Inglander.
Han betonar att så länge hushållen är återhållsamma kommer bankerna behöva fortsätta konkurrera om kundernas gunst. Och det är där möjligheten för prutning öppnar sig.
Möjligheter för bolånekunder
För den som har bolån i dag kan det vara värt att se över sina villkor. Många banker erbjuder ränterabatter, men ofta krävs att kunden själv tar initiativet.
“Vi ser att fler kunder hör av sig för att diskutera sina villkor. Det är helt klart ett bra läge att pruta”, säger Mikael Inglander.
På längre sikt räknar SBAB med att marginalerna återhämtar sig – men först när den svenska ekonomin är på tydligare uppgång.
“I takt med att räntorna sänks och hushållen får större framtidstro, kommer efterfrågan på lån att öka. Då kommer också konkurrensbilden att förändras”, avslutar Mikael Inglander.
Läs mer om ekonomi:
SEB spår starkare krona – dollarn kan tappa rejält
Passa på: Sista chansen till stora rabatter på små båtar

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och resor.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och resor.

Servicefinder finns till för att alla som behöver hjälp med att hitta en hantverkare, städfirma eller trädgårdsföretag.