News55

Dimljus: Hur man använder dem – undvik misstag och böter

dimljus
Många har dålig koll på när, var och hur man ska ha dimljus. (Foto: Bilbolaget och Fizkes Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 12 maj 2025Publicerad: 12 maj 2025

Dimljus förbättrar sikten i dåligt väder, men felanvändning kan blända och förvirra andra trafikanter.

ANNONS

Mest läst i kategorin

privatleasing
Spela klippet
Privatekonomi

Få lockas av privatleasing trots sjunkande räntor

11 maj 2025

“Dimljus får bara användas när sikten är riktigt dålig”, skriver försäkringsbolaget Svedea i en informationsartikel som betonar vikten av att följa trafikreglerna för bilens extraljus.

Många bilförare slår på dimljusen i onödan – ibland av vana, ibland i tron att de ökar säkerheten även vid god sikt. 

Men faktum är att dimljus har en mycket specifik funktion: att hjälpa dig se bättre vid dimma, tät snörök eller kraftigt regn. När vädret är klart ska de vara avstängda, och annars kan man åka på böter, berättar trafikpolisen Christer för Sveriges Radio.

Det finns två typer av dimljus: fram och bak. De främre, som oftast lyser med vitt eller gult sken, ska förbättra din sikt genom att sprida ljuset brett och lågt, vilket minskar risken för reflexer. De bakre däremot, som lyser starkt rött, används för att andra ska kunna se dig i tät dimma.

MISSA INTE: “Olyckligt” – SCA avverkade 300 år gamla tallar

När du får använda dimljusen

Dimljus fram är tillåtna när sikten är så dålig att vanligt halvljus inte räcker. Det kan handla om kraftig dimma eller snöfall där ljuset annars reflekteras tillbaka. 

Ljuset från dimljusen är då mer effektivt eftersom det riktas lågt och brett.

ANNONS

Bakre dimljus är ännu kraftigare och får endast användas i mycket tät dimma eller snörök. Det är viktigt att de släcks så snart sikten förbättras – annars finns stor risk att förare bakom dig blir bländade, vilket i värsta fall kan leda till olyckor.

MISSA INTE: Basta lagom ofta – kopplas till bättre sömn och lägre stress

ANNONS

När dimljus inte får användas

Svensk lag förbjuder användning av dimljus när sikten är bra. Det gäller oavsett om du kör dagtid eller kvällstid. Du får inte heller kombinera dimljus med halvljus eller varselljus. 

Detta för att kombinationen ger ett överdrivet starkt ljus som kan göra det svårt för andra trafikanter att bedöma avstånd och position.

Istället måste du välja: antingen dimljus, eller halvljus/varselljus. Det är ett vanligt misstag bland bilförare att använda flera ljuskällor samtidigt, särskilt vid körning i dagsljus med lätt molnighet – men detta är alltså inte tillåtet.

dimjus
Att använda dimljus felaktigt kan leda till böter. (Foto: Jean W Photos)

MISSA INTE: Detta får två av tre hundägare att fly från kommunen de bor i

ANNONS

Känna igen symbolerna

De flesta moderna bilar har tydliga symboler på instrumentpanelen som visar när dimljusen är aktiverade. 

Den främre dimljussymbolen är grön och visar en strålkastare med tre nedåtriktade linjer. Den bakre symbolen är gul eller orange och har tre horisontella linjer.

Att lära sig dessa symboler är viktigt, särskilt för ovana förare. Många upptäcker inte ens att dimljusen är påslagna förrän någon blinkar ilsket bakom dem – ofta ett tecken på att dimbakljusen bländar.

Ett ljus för rätt tillfälle

Det finns alltså tydliga regler och syften med dimljusens funktion. De är inte ett extraljus för vardagskörning, utan ett nödljus vid extrema väderförhållanden.

Genom att använda dem rätt – och släcka dem i tid – minskar du inte bara risken för olyckor. Du bidrar också till ett mer harmoniskt och förutsägbart trafikflöde där alla syns utan att bli bländade.

Rätt ljus vid rätt tillfälle är en grundsten i trafiksäkerhet – och med dimljusen gäller det i allra högsta grad.

ANNONS

Läs mer om ekonomi: 

Kontanter gör oväntad comeback – trots digital dominans

Efter pensionsskandalerna: Sverige säkrare från bedrägerier

Dyrare att tanka om de rödgröna vinner – lovar Miljöpartiet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS