Billigare messmör och mjöl, men rekorddyrt kött. Matpriserna svänger kraftigt i svenska butiker – och nu varnar experter för konsekvenserna av ett allt hårdare priskrig.
Halverade matpriser – men svenskt kött når nya rekordnivåer


Mest läst i kategorin
Efter månader av stigande priser har utvecklingen på svenska matmarknaden tagit en dramatisk vändning. Samtidigt som ett hårt priskrig pressar ner kostnaden på basvaror till halva priset, fortsätter svenskt nötkött att rusa mot nya toppnivåer.
”Jag har aldrig sett något liknande, att man dumpar priserna så”, säger Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, till TT enligt Aftonbladet.
Missa inte: Nekades köpa kanelbulle på macken: “Fullkomligt idiotiskt”. News55
Ulf Mazur beskriver en marknad i kraftig obalans: medan lågpriskedjor som Willys och ICA Maxi sänker priserna kraftigt för att vinna kunder, slår bristen på svenskt nötkött hårt mot konsumenternas plånböcker.
Skakar dagligvaruhandeln
Bakgrunden till de plötsligt sjunkande priserna är det årliga trycket inför PRO:s prisundersökning, som genomförs varje höst. Då vill butikerna visa upp så låga priser som möjligt.
”PRO gör ett fantastiskt jobb, men när alla vet vilka varor som ska kollas blir resultatet skevt. Butikerna sänker just de produkterna tillfälligt – ibland till halva priset”, förklarar Ulf Mazur i en intervju med Matpriskollen.

I vissa butiker säljs nu 2 kilo vetemjöl för 9,90 kronor och klassiska Delicatobollar har rasat från 22 till under tio kronor. Enligt Matpriskollen har vissa varukorgar sänkts med upp till 30 procent sedan slutet av oktober.
Svenskt nötkött fortsatt dyrast
Men den tillfälliga prisfesten har ett högt pris för handlarna. Ulf Mazur varnar för att många butiker nu säljer varor under inköpspris, något som på sikt riskerar att slå mot lönsamheten i hela branschen.
Samtidigt stiger priserna på svenskt nötkött till rekordnivåer. Enligt Matpriskollens statistik har nötkött och köttfärs ökat mest av alla varugrupper under hösten. Importerad nötfärs har gått upp med upp till 50 procent på ett år, medan svenskt nötkött i snitt stigit 16 procent.
”Bristen på svenskt nötkött är alarmerande. För att lösa problemen krävs både kort- och långsiktiga åtgärder”, säger Ulf Mazur.
Måste vänja oss vid högre köttpriser
Han menar att effekterna av torkan 2018, när många tvingades till nödslakt, nu märks fullt ut. Produktionen har minskat, och många mindre bönder har svårt att få lönsamhet eller finansiering till nödvändiga investeringar.
Läs även: Du är inte ensam: Därför är SVT:s undertexter så förvirrande. News55
”Att vara köttbonde är ett slitsamt och ansvarsfullt arbete. Många äldre lägger ner, och det är svårt att locka in nya. Vi konsumenter måste vänja oss vid högre priser om vi vill ha svensk köttproduktion också i framtiden”, säger Ulf Mazur.
Stora skillnader mellan varor
Totalt sett låg matpriserna stilla i oktober. Det beror bland annat på att kronan stabiliserats och världsmarknadspriserna på spannmål gått tillbaka. Men bakom totalsiffran döljer sig stora skillnader: bär och nötkött fortsatte upp, medan frukt, messmör och frysta grönsaker gick ned i pris.
Den kommande momssänkningen på livsmedel, som regeringen aviserat till 1 april 2026, väntas bli nästa stora prövning för dagligvaruhandeln. Finansdepartementet har redan varnat för att butikerna inte får låta sänkningen stanna i egna fickor.
”Handlarnas agerande kommer vara under lupp. Konsumenterna måste få ta del av sänkningen”, säger Ulf Mazur.
Läs även: AI räddade Linas ekonomi – så kan du också göra. News55
Läs även: Klarar du dig en vecka utan el? Här är listan som avgör. News55
Läs även: Äldre dör när hemtjänsten inte hinner fram: “Ohållbar situation”. News55

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se

Journalist, kommunikatör och fotograf som gillar bra historier, intressanta vinklar och gamla kameror. Har jobbat med kommunikation sedan 90-talet och blir fortfarande nyfiken varje gång något skaver. Mer om mig finner ni på www.joakimke.se







