News55

Nästan 200 000 barn växer upp i skuld hos Kronofogden

skulder
Reza Baars från Kronofogden och Marie Angsell från Bris, förklarar hur föräldrars ekonomiska svårigheter även påverkar barnen hårt. (Foto: Doucefleur's Images och Henrik Montgomery/TT)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 07 juli 2025Publicerad: 07 juli 2025

Nästan 189 000 barn, eller vart elfte i landet, växer upp med en förälder som har obetalda skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 2022 har antalet ökat med över nio procent, enligt ny statistik från myndigheten i samarbete med barnrättsorganisationen Bris, skriver SvD.

För barnen blir det mer än en siffra i en rapport – det handlar om vardagsoro, avstådda aktiviteter och en slags tystnad där de inte vill tynga sina föräldrar med egna behov, enligt Expressen.

MISSA INTE: Så sparar du smart som pensionär – utan att snåla på livet

Ekonomiska förändringar slår hårt

Många familjer lever länge med små marginaler. När priserna på el, mat och andra nödvändigheter stiger utan motsvarande inkomstökningar blir plötsligt bufferten förbrukad. Sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet kan snabbt vända trygghet till skuld. 

Reza Baars, chef för förebyggande verksamhet på Kronofogden, förklarar att de flesta som hamnar hos myndigheten drabbas av “något i livet som plötsligt ändras”.

“De barnfamiljer som kanske under lång tid levt med små marginaler får ännu svårare att få privatekonomin att gå ihop när det blir tuffare ekonomiska tider i samhället i stort”, förklarar hon för TT.

Barnen märker av pressen. När en familj inte har råd att betala kalas, fritidsaktiviteter eller nya skolböcker avstår många unga från att ens fråga. Det skapar utanförskap och kan spärra in den som egentligen bara vill vara med på fotbollsträningen eller kulturskolan.

ANNONS

MISSA INTE: Katten Pepsie kan få evigt hem i Bagarmossens tunnelbana

ANNONS

Barn tar på sig ansvar för föräldrars skulder

Hos Bris, som erbjuder samtalsstöd dygnet runt, märker kuratorerna hur barn utvecklar stark empati för sina föräldrar. 

Marie Angsell är sakkunnig socionom på Bris.

“Men man avstår också från att belasta föräldrarna från andra bekymmer. En risk är att man inte får den föräldraomsorg som man behöver, för man visar inte när man är ledsen, rädd, olycklig eller behöver hjälp”, förklarar hon till TT.

I värsta fall bidrar ekonomisk stress till konflikter i hemmet och ökar risken för både våld och bristande omsorg.

MISSA INTE: Lurade flygbolagen: Reste gratis 120 gånger på falsk personalbiljett

Fler trygghetsfaktorer krävs efter stress om skulder

ANNONS

Ekonomisk utsatthet är bara en av flera riskfaktorer. Bris framhåller att andra trygghetsfaktorer kan väga upp – ett samtal på tu man hand, en trygg fritidsledare eller en engagerad skolkurator kan ge barnet utrymme att känna sig sedd och hörd. 

Det kan vara en enkel men avgörande handling att fråga “hur känns det hemma?” istället för att bara prata om skolbetyg eller fritidsintressen.

Involvera och avdramatisera

För föräldrar som själva kämpar med skulder är det viktigt att hålla barnet informerat, men inte belasta det med detaljer. Förklara att skulder är vuxenfrågor, att lösningar ofta går att hitta och att familjen arbetar tillsammans för att ordna upp ekonomin. 

Marie Angsell betonar att barn aldrig ska känna skuld eller ansvar för familjens ekonomiska läge.

Kronofogden har i sina beslut anammat barnkonventionen som lag och arbetar aktivt med ett barnrättsperspektiv. 

Det innebär att myndigheten i första hand vill hitta lösningar som minimerar barnens utsatthet – till exempel genom anpassade betalningsplaner eller tidiga samtal där också föräldrar får vägledning i hur de kan prata med sina barn.

Kronofogden vill lösa problem för att minimera barnens utsatthet. (Foto: Claudio Bresciani/TT och Getty Images)
ANNONS

Hjälp finns att få

  • Bris erbjuder samtalsstöd dygnet runt – ring eller sms:a 116 111 utan kostnad, eller använd chatt och mejl. Kontakten syns inte på telefonräkningen, och man kan vara anonym.
  • Kronofogden kan ge råd om skuldsanering och betalningsplaner. Ju tidigare man agerar, desto större är chansen att hitta en lösning som inte drabbar barnen i hemmet.
  • Konsumentvägledare i din kommun kan hjälpa till med budgetrådgivning och kontakt med socialtjänst om det behövs tillfälligt stöd för att motverka skulder.

I en tid av ökade levnadskostnader är det lätt att känna maktlöshet, men insatser från både familj, skola och myndigheter kan vända utvecklingen. 

“Många gånger går det att hitta en lösning”, avslutar Reza Baars.

Läs mer om ekonomi:

Fortsatt amorteringskravet för bolån – ekonomen: “Klokt”

Småsparare rustar för en sommar med vild börs

Pressen på arbetsplatserna – rekordmånga blir sjukskrivna

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS