Enligt en analys från Statistiska centralbyrån visar att över 70 procent av de nya bolånen har rörlig ränta – den högsta andelen hittills.
Rörlig ränta lockar – men stabilitet kan vara värt mer


Mest läst i kategorin
En växande andel svenska hushåll väljer rörlig ränta framför fast när bostadslånet ska sättas.
Bakom förändringen ligger flera orsaker. I takt med att inflationen bitit sig fast och räntorna stigit har många valt att inte binda sina lån. Hoppet om framtida räntesänkningar gör att fler vill hålla dörrarna öppna.
Samtidigt menar experter att skillnaden i kostnad mellan rörligt och bundet inte alltid är så stor som många tror.
Malcolm Svensson Rothmaier är nationalekonom på SCB:
“Vi ser att hushållen under det senaste året har avstått från att binda räntan på bolån trots att de bundna räntorna legat något lägre än de rörliga”, säger Malcolm Svensson Rothmaier.
MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla
Kortare avtal allt vanligare på räntor
Även bland dem som binder sina räntor syns ett nytt mönster. Avtal som tidigare tecknades på tre till fem år är i dag oftare begränsade till ett eller två.
Marcus Gustavsson, även han verksam vid SCB, anser att hushållen i större utsträckning prioriterar flexibilitet.
“Det är en tydlig övergång från längre till kortare räntebindningstider för nya bolåneavtal”, säger han.
Att binda sig för längre perioder upplevs av många som ett större åtagande, särskilt när det finns förhoppningar om sjunkande räntor inom en snar framtid.
MISSA INTE: Mobilen förändrar vår hjärna – och kroppen märker det också

Senaste nytt
Tillväxten i lån bromsar in och påverkar räntor
Parallellt med förändrade ränteval har hushållens skulder börjat växa långsammare. I februari i år uppgick den totala lånestocken till drygt 5 000 miljarder kronor, varav omkring 4 200 miljarder utgjordes av bolån. Även om nivåerna fortfarande är höga har ökningstakten tydligt avtagit.
SCB kopplar utvecklingen både till räntehöjningarna och en mer återhållsam inställning hos låntagarna.
Hushållen verkar något försiktigare än tidigare, även om räntorna nu börjar plana ut, enligt Malcolm Svensson Rothmaier.
MISSA INTE: Psykoterapeut fuskade med ersättning – skickade bara punkter
Svenskarna har hög skuldsättning
Svenska hushåll hör sedan länge till de mest belånade i Europa. Skulderna motsvarar omkring 80 procent av BNP – betydligt mer än EU-snittet, som ligger runt 50 procent.
Ett stort inslag av ägt boende i kombination med hög belåning gör att många hushåll påverkas snabbt när räntorna rör sig.
Förutsägbarhet kan väga tyngre för många
För den som har stabil inkomst och marginaler i ekonomin kan rörlig ränta vara ett rimligt alternativ. Men för hushåll med mer begränsade resurser, exempelvis pensionärer, kan det finnas goda skäl att överväga en annan väg, rekommenderar Avanza.
Att binda räntan innebär ofta en något högre kostnad till en början, men skapar samtidigt trygghet i vardagen. För den som lever med fasta inkomster kan det vara viktigare att veta vad varje månad kommer att kosta än att jaga bästa ränteläget.
Sammantaget visar SCB:s statistik på en förändrad syn på bolån i Sverige. Många hushåll eftersträvar rörelsefrihet – men trygghet och förutsägbarhet spelar fortfarande en viktig roll när ekonomin svänger.
Läs mer om ekonomi:
Bensin billigare än på fyra år – men prisfallet kan ha bottnat
Dyrköpt slarv: Utgången mat kvar i butikernas kyldiskar
Pris på kaffe sticker ut – stiger när matpriserna sjunker

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.