News55

Så undviker du kvarskatt på pensionen – det här behöver du veta

kvarskatt
Håll uppsikt över din pension så att du inte åker på kvarskatt. (Foto: Snowdrop's Images och Grabi Images)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 06 maj 2025Publicerad: 06 maj 2025

Många pensionärer får varje år en obehaglig överraskning i form av kvarskatt, trots att deras inkomster inte förändrats nämnvärt. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

För den som nyligen lämnat arbetslivet och börjat ta ut pension kan det kännas både förvirrande och orättvist. Men orsaken är i regel inte ett misstag – utan hur skattesystemet fungerar för den som har flera utbetalare, skriver PROpensionären.

När du får pension från olika håll, exempelvis allmän pension från Pensionsmyndigheten och tjänstepension från andra aktörer, sker skatteavdragen inte samordnat. 

Det är nämligen bara den största utbetalaren, den så kallade huvudutbetalaren, som drar skatt enligt din aktuella skattetabell. Övriga källor, de så kallade sidoutbetalarna, använder istället en schablonsats på 30 procent – oavsett din faktiska skatt.

Det här innebär att om du exempelvis bor i en kommun med högre skatt än genomsnittet, eller har flera mindre pensionsutbetalningar vid sidan av den huvudsakliga, så kan det totala skatteavdraget bli för lågt, och du kan åka på kvarskatt.

MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla

Varför händer det här?

Systemet är inte konstruerat för att automatiskt anpassa sig till varje enskild pensionärs situation. Det är upp till individen att se till att rätt mängd skatt dras varje månad. 

För den som inte är medveten om hur detta fungerar, kan den första deklarationen efter pensionen därför komma som en chock.

ANNONS

Kvarskatt drabbar oftast dem som har inkomster från flera håll, särskilt när det rör sig om kombinationer av allmän pension, tjänstepensioner från olika försäkringsbolag och kanske till och med privata pensionsförsäkringar eller extrainkomster. 

Det är lätt att glömma att varje separat utbetalare bara har överblick över sin egen del – inte din helhet.

Genom att begära ett högre skatteavdrag kan du slippa kvarskatten. (Foto: Pixelshot och Natee Meepian’s Images)

MISSA INTE: Mobilen förändrar vår hjärna – och kroppen märker det också

ANNONS

Så slipper du kvarskatt

För att undvika att samma problem upprepas år efter år finns det två huvudsakliga vägar att gå. Den första är att själv begära ett högre skatteavdrag från din huvudutbetalare. Det görs enklast genom att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och justera avdraget där.

Den andra metoden är att ansöka om jämkning hos Skatteverket. Jämkningen innebär att du i förväg räknar ut din totala skatt baserat på alla inkomster, och ber Skatteverket meddela utbetalarna att dra rätt belopp. 

Ansökan kan göras när som helst under året, men vill du att ändringen ska gälla från januari nästa år behöver den skickas in senast 10 november.

ANNONS

Om du missar att lämna in ansökan i tid kan du ändå få jämkning, men den träder då inte i kraft förrän senare under året.

MISSA INTE: Psykoterapeut fuskade med ersättning – skickade bara punkter

Håll koll på ändringar med din kvarskatt

Det är också viktigt att komma ihåg att varje förändring i din ekonomi måste rapporteras. Om du flyttar, får ändrad hyra, skiljer dig eller får en större kapitalinkomst, kan det påverka din skattesituation. 

Förändringarna ska meddelas till Skatteverket eller Pensionsmyndigheten – annars riskerar du antingen att få för lite pension, eller att bli återbetalningsskyldig.

Genom att sätta dig in i hur din pensionsskatt och kvarskatt fungerar och ta aktiva beslut kan du undvika oönskade överraskningar. Det handlar inte om stora ingrepp, utan om att vara uppmärksam och göra några enkla justeringar.

Läs mer om ekonomi:

Bensin billigare än på fyra år – men prisfallet kan ha bottnat

ANNONS

Dyrköpt slarv: Utgången mat kvar i butikernas kyldiskar

Pris på kaffe sticker ut – stiger när matpriserna sjunker

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS