Allt fler äldre med hemtjänst väljer att tillbringa sommaren i sina fritidshus. Det gör att behovet av tillfälliga insatser ökar i de semesterkommuner där sommarhusen ligger – och det påverkar resurserna.
Sommargäster med hemtjänst – semesterkommuner lider


Mest läst i kategorin
Charlotte Fagerstedt, utredare på Socialstyrelsen, förklarar att en tredjedel av de kommuner som ger tillfällig hemtjänst får merkostnader som inte täcks av ersättningen från personens hemkommun.
Enligt myndighetens senaste kartläggning var det över hälften av landets kommuner som utförde den typen av hjälp under den undersökta perioden, skriver Senioren.
Behovet är störst i kustnära områden där fritidshus är vanliga, som till exempel Borgholms kommun. Där tog man emot brukare från 36 andra kommuner under sommaren.
Det är alltså inte ovanligt att äldre som får stöd i vardagen väljer att vistas i sitt sommarboende när vädret tillåter.
Lagen ger dem rätt att få sin hemtjänst tillgodosedd på den nya orten. Men det ställer stora krav på värdkommunerna, som under en begränsad period får en kraftigt ökad arbetsbörda – utan att ekonomin följer med.
MISSA INTE: Forskare larmar: Fästingmedel hotar fåglar och våra vattendrag
En växande utmaning för semesterkommuner
Problemet uppstår eftersom ersättningen som sommarens värdkommun får är samma oavsett om hemtjänsten utförs i tätorten eller flera mil bort, längs slingrande grusvägar.
I praktiken innebär det längre restider, högre transportkostnader och ibland krav på tillfällig personalförstärkning.
I vissa kommuner krävs både övertid och tillfälligt anställd personal för att täcka behoven. Särskilt hårt drabbas mindre kommuner med få fasta invånare men många sommarboende.
Att planera bemanning, schemaläggning och logistik blir svårare när belastningen ökar snabbt under några korta sommarmånader. Många äldre bor dessutom mer avskilt i fritidshus än de gör i sina ordinarie hem, vilket ytterligare förlänger restiderna.
MISSA INTE: Dimljus: Hur man använder dem – undvik misstag och böter
Senaste nytt
Lagen tillåter inte högre ersättning till semesterkommuner
Den nuvarande lagstiftningen tillåter inte de så kallade vistelsekommunerna att ta ut mer ersättning för de ökade kostnaderna. För att förändra detta skulle en lagändring krävas – något som i nuläget inte finns på plats.
Frågan har varit aktuell under flera år, och flera semesterkommuner har lyft problemet. Trots det har inget konkret skett. Charlotte Fagerstedt menar att frågan nu ligger hos regeringen.

MISSA INTE: FBI varnar: Din gamla router utnyttjas av hackare – döljer spår
Nästa steg är politiskt
Bakgrunden till Socialstyrelsens uppdrag är att äldreminister Anna Tenje (M) i fjol beslutade att modellen för ersättning skulle ses över. Detta efter att flera semesterkommuner återkommande slagit larm om att kostnaderna skenar under sommarmånaderna.
Med Socialstyrelsens nya kartläggning finns nu konkreta siffror på bordet. Men om regeringen är beredd att gå vidare med förslag om förändring återstår att se. Hittills har inga politiska besked lämnats.
För många äldre är sommaren i fritidshuset en självklar och viktig del av livet – och hemtjänsten en nödvändig förutsättning för att det ska vara möjligt.
Men för allt fler semesterkommuner har denna frihet blivit en kostsam historia. Frågan är hur länge systemet kan fungera utan förändring.
Läs mer om ekonomi:
Tvekan präglar bostadsåret – men hopp om prisutveckling nästa år
Vindbyar som hotar elbolag – Svenska Kraftnät lovar åtgärder
Falska nätbutiker: Bedrägeri värt 134 miljoner hindrades

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.