Extra reseförsäkringar vid semesterresor är ofta överflödiga. Ändå betalar svenskar varje år tusentals kronor för skydd de redan har.


Mest läst i kategorin
Varje sommar gör hundratusentals svenskar detsamma: bokar resa, packar väskan – och klickar i en extra reseförsäkring. Det känns tryggt.
Men många vet inte att de redan har ett fullt fungerande skydd i sin hemförsäkring. Resultatet blir onödiga utgifter för något som redan finns på plats.
“Har du en hemförsäkring som gäller under hela resan har du oftast ett mycket gott skydd”, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå, till Expressen.
Under lång tid har hon stöttat resenärer med att förstå sina försäkringar – och hon ser samma mönster gång på gång. Många betalar för ett skydd de redan har, utan att veta om det.
MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige (E55)
Det mesta ingår redan i din reseförsäkring
En vanlig hemförsäkring täcker oftast 45 dagars resa. Då ingår skydd för plötsliga sjukdomar, olyckor, vård utomlands och hemtransport om något allvarligt händer.
Den som har en så kallad utökad hemförsäkring kan dessutom ha avbeställningsskydd med i paketet.
Men det finns ett viktigt undantag: resor som är längre än 45 dagar. Ska man vara borta länge måste man själv kontakta sitt försäkringsbolag i förväg och se till att skyddet förlängs.
Det är mycket svårare att förlänga försäkringen i efterhand, särskilt om man redan hunnit resa iväg och är oförsäkrad.
MISSA INTE: Vedervärdigt: Giftiga kemikalien PFAS i precis allt vi äter och dricker
Senaste nytt
När räcker det inte reseförsäkringen till?
Det finns situationer där det behövs ett extra skydd. Vissa aktiviteter – som dykning på stora djup, skidåkning utanför markerade leder eller vandringar på hög höjd – täcks inte alltid av standardförsäkringen.
Reglerna varierar mellan olika bolag, så det gäller att läsa det finstilta.
Om du är osäker kan du alltid ringa försäkringsbolaget och fråga vad som gäller för just det du planerar att göra, och vad som ingår i din reseförsäkring.
MISSA INTE: Svenskarna ska lära av danskarnas konsumtion av fullkorn
Mer skyddad med ett kreditkort
En annan detalj som lätt glöms bort: betalar du resan med kreditkort, kan du automatiskt få ett kompletterande reseskydd. Det handlar ofta om förseningsskydd, bagageförsening, eller ytterligare avbeställningsskydd.
Men det krävs att rätt personer är angivna på bokningen – oftast är det du och personer som är folkbokförda på samma adress.
“Man ska alltid se till att man betalar resan med sitt kort för då är du och de andra som står med som angivna försäkrade”, säger Gabriella Hallberg till Expressen.

Det här ska du ta med dig
Om något händer under resan är det viktigt att kunna visa att du har en reseförsäkring. Ta med ett utskrivet resebevis och ha kontaktuppgifter till försäkringsbolagets larmcentral till hands.
Vid allvarliga skador eller sjukdom ska du förstås uppsöka vård direkt – men i många fall vill försäkringsbolaget guida dig till rätt klinik.
Och blir flyget försenat, eller om du missar en anslutning, gäller det att dokumentera allt. Kvitton, intyg och förseningsbevis är avgörande om du senare ska begära ersättning.
Tänk ett varv till – innan du betalar extra
För många känns det självklart att köpa till en extra reseförsäkring. Men ofta är det en ren försäkringsfälla – där tryggheten du betalar för redan finns.
I stället för att blint klicka i rutan på bokningssidan kan det löna sig att lyfta luren och fråga vad som redan ingår, och vad du behöver köpa till.
Läs mer om ekonomi:
Vad kostar egentligen ny kärnkraft Sverige?
Så lurar de dig på resan – vanliga bedrägerier i nio storstäder
Paradiset i kris – thailändska ön närmar sig bristningsgränsen

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.