Bortom stränderna och de välkända semesterorterna i Kroatien väntar en annan värld – med broderifestivaler och flodfiske.


Mest läst i kategorin
“För lugn och ro”, säger Stanko Škrobo, när han får frågan varför man ska resa till Baranja till SvD.
Han driver restaurangen Baranjska Kuća i byn Karanac, där maten lagas i lergrytor över öppen eld och där väggarna pryds av ärtgrönt och gamla köksredskap.
I nordöstra Kroatien, i regionerna Baranja och Slavonien, möter man ett landskap som präglas mer av floder än av hav. Här rinner Donau, Drava och Sava genom odlingslandskap och små byar.
Få utländska besökare hittar hit – kanske för att kuststäder som Split och Dubrovnik drar det mesta av uppmärksamheten.
MISSA INTE: Prischock för både nya och gamla bilar i Sverige (E55)
Smaker från fält och flod i Kroatien
Köket i området bär tydliga spår av de ungerska influenserna. Karp, gös och havskatt tillagas i mustiga paprikagrytor, och viltkött serveras gärna med pasta. På många håll tillverkas också den lokala specialiteten kulen – en kraftigt kryddad fläskkorv som röks och torkas i flera månader.
Men det är inte bara maten som sätter tonen. I vinregionen Baranja samsas små familjeägda gårdar med större producenter.
I byn Zmajevac ligger rader av gamla vinlagringsgångar, surduci, som leder in i kullarna. Där håller sig temperaturen alltid kring 12–15 grader – perfekt för lagring.
Här serveras den vita druvan graševina, som ger ett friskt vin med toner av gröna äpplen. Men enligt lokal tradition är det de röda vinerna som håller på att göra comeback.
MISSA INTE: Vedervärdigt: Giftiga kemikalien PFAS i precis allt vi äter och dricker
Senaste nytt
Kroatiens hästar
Från vinodlingarna i Baranja går resan vidare till Đakovo, där tre saker sticker ut: en pampig katedral från slutet av 1800-talet, den årliga broderifestivalen – och ett av Europas äldsta stuterier för lipizzanerhästar.
De vita hästarna, som mest är kända från den Spanska ridskolan i Wien, dansar här hästbalett varje jul och används till både uppvisning och körning.
“Det är en smart men också lynnig ras, man vet aldrig vad den hittar på”, säger Damir Rebić som jobbar i stallet till SvD.
Bil behövs om man vill ta sig runt, men avstånden är korta. Enligt guiden Mislav Pavošević tar det sällan mer än 20 minuter mellan två sevärdheter. Och mellan stoppen finns alltid tid för en kaffe – något kroaterna tar på allvar. Här slår man sig ner, pratar och dricker sitt kaffe långsamt, helst utomhus.

MISSA INTE: Svenskarna ska lära av danskarnas konsumtion av fullkorn
Historiska sår i Vukovar
Resan avslutas i Osijek och Vukovar i östra Kroatien. Den senare, vackert belägen vid Donaus strand, bär fortfarande spår från 1990-talets krig. Det gamla vattentornet, perforerat av över 600 artillerigranater, står kvar som ett monument över stadens motstånd och lidande.
I centrum finns också ett hus i ruiner, bevarat med blomster i fönstren – en tyst påminnelse om vad staden gått igenom.
För den som upplevde nyhetsbilderna från kriget i forna Jugoslavien väcker Vukovar många tankar. Samtidigt visar staden hur återuppbyggnad och minnesarbete kan samexistera – med caféer, flodbadsplatser och gamla osmanska lämningar sida vid sida.
Det finns inga badstränder här, inga medeltida murar som i Dubrovnik. Men för den som vill möta ett Kroatien bortom vykorten är Baranja och Slavonien värda varje kilometer på småvägarna.
Läs mer om ekonomi:
Vad kostar egentligen ny kärnkraft Sverige?
Så lurar de dig på resan – vanliga bedrägerier i nio storstäder
Paradiset i kris – thailändska ön närmar sig bristningsgränsen

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.