Spansk rätt fastslår att Ryanair måste betala tillbaka avgift för handbaggage, det är en nödvändig del av flygresan – inga extra kostnader får tas ut.


Mest läst i kategorin
Flygbolaget Ryanair måste återbetala motsvarande 124 pund till en passagerare efter att denne felaktigt debiterats för handbagage vid fem olika flygresor. Domen markerar ännu ett bakslag för lågprisflygbolag som försökt ta betalt för vad domstolen nu slår fast är en oumbärlig del av flygresandet, rapporterar Vagabond.
Beslutet fattades vid en domstol i Salamanca, där domaren hänvisade till ett tidigare avgörande från EU-domstolen 2014. I det målet fastställdes att handbagage i princip måste betraktas som en grundläggande del av passagerartransporten – något som därmed inte får medföra extra kostnader.
Det spanska konsumentskyddsorganet Facua bistod passageraren i processen. Organisationen har under det senaste året hjälpt konsumenter att vinna flera rättsliga strider mot flygbolag.
Konflikten kring handbagage har pågått i flera år. Redan 2019 dömde en annan spansk domstol ut Ryanairs avgiftspolicy som “oskälig”, men flygbolaget har fortsatt att ta betalt. Denna senaste dom stärker konsumentskyddet ytterligare – särskilt för resenärer som ofta undviker juridiska åtgärder på grund av höga kostnader och tidsåtgång.
MISSA INTE: Förkylning, pollen eller covid? Så känner du igen symtomen
Långvarig tvist med lågprisbolag
En liknande dom föll i oktober 2024, då Ryanair tvingades betala tillbaka 96 euro till två passagerare samt stå för deras rättegångskostnader. Deras juridiska ombud, Isaac Guijarro, kallade domen “en stor seger för resenärer överallt”.
“Det visar att Ryanair inte kan fortsätta behandla passagerare som vandrande bankomater”, sade han.
Guijarro hänvisade också till artikel 97 i Spaniens luftfartslag, där det tydligt står att flygbolag är skyldiga att transportera både passagerare och deras handbagage utan extra kostnad – förutsatt att säkerhetskrav och måttgränser uppfylls. I detta fall rörde det sig om standardstorlek på kabinväskor, vilket gör avgiften extra svår att försvara.
Domstolen kritiserade Ryanair för att ha ignorerat tidigare klagomål och för att ha tvingat passagerarna att ta till rättsliga åtgärder, vilket ansågs “vårdslöst”. Bolaget ålades därför även att stå för rättegångskostnaderna.

Senaste nytt
Rättslig kritik mot Ryanairs agerande
Flygbolagets policy infördes 2018, och redan under det första året drog Ryanair in miljontals pund på att ta betalt för handbagage, skriver Daily Mail. 2019 sa spansk domstol att Ryanairs policy att ta ut en avgift för handbagage var “olämplig” och att den inte längre skulle tas ut i landet. Men trots återkommande domslut som går emot bolaget, har de inte ändrat sina regler i Spanien.
Ryanair och Spaniens flygbranschorganisation ALA försvarar sig med att EU-lagstiftningen tillåter flygbolag att själva bestämma priser för flygresor inom unionen. De hävdar att deras praxis är förenlig med dessa regler.
“Ryanair tillåter varje passagerare att ta med en generös personlig väska (40x25x20 cm) som en del av grundpriset, med möjlighet att lägga till fler väskor mot en tilläggsavgift. Denna policy främjar både låga priser och valfrihet, och är fullt förenlig med EU-lag, vilket flera spanska domstolar nyligen bekräftat”, säger en talesperson för Ryanair i ett uttalande.
Konsumenter bör vara vaksamma
Flygexperter rekommenderar resenärer att vara extra noga med att följa bagageregler för att undvika extraavgifter. Hos många lågprisbolag är det idag endast en mycket liten väska (ofta inte större än 33x25x15 cm) som tillåts kostnadsfritt.
Trots att rättspraxis sakta verkar gå konsumenternas väg, återstår det att se om Ryanair kommer att ändra sina rutiner i praktiken. Under tiden uppmanas resenärer att känna till sina rättigheter – och inte tveka att söka rättslig hjälp när flygbolag bryter mot dem.
Läs mer:
Oväntat: “Andliga” kristaller i Sverige gynnar talibanerna
Balearerna sätter stopp för “selfieturism”
Transparenta solceller – vägen till självförsörjande byggnader
Demografisk kris förändrar Sverige och dess uppbyggnad i grunden

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.