Trots snabbare plan och bättre teknik tar flygresor längre tid i dag än för tio år sedan. Förklaringen finns i hur tidtabellerna manipuleras av flygbolagen.


Mest läst i kategorin
Moderna passagerarplan är i dag både snabbare och mer bränsleeffektiva än tidigare, men i många fall har restiderna ändå blivit längre.
Anledningen är att flygbolagen har börjat planera in extra minuter i tidtabellerna, förklarar New York Times.
Den officiella flygtiden är alltså längre än nödvändigt – och det får det att se ut som att fler flygningar kommer fram i tid, skriver Aftonbladet.
Statistik visar att en sträcka som New York till Los Angeles i snitt tar 18 minuter längre att flyga nu jämfört med 1995. Men schemat har justerats ännu mer – med 23 minuter. Det gör att färre resor räknas som sena, även om de tar längre tid än förr.
MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla
“Strategi från flygbolagen”
Chad Kendall är tidigare pilot och nu lärare i flygvetenskap vid Metropolitan State University of Denver:
“Det är en medveten strategi från flygbolagen. Det kallas padding”, säger Chad Kendall.
Genom att lägga till extra tid i schemat minskar risken för att flygningen ska klassas som försenad. Inom USA:s regler anses ett flyg vara i tid om det landar inom 15 minuter från den schemalagda ankomsttiden.
MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla
Senaste nytt
System för flygbolagen att undvika förseningar
Utöver punktlighetsstatistiken finns ekonomiska skäl till varför bolagen förlänger restiderna. Inom EU har resenärer rätt till ersättning vid förseningar som överstiger tre timmar, vilket gör marginalerna viktiga. Genom att bygga in extra tid minskar risken för att bolaget ska behöva betala ut kompensation.
Det handlar också om att undvika störningar senare under dagen. Om ett plan blir försenat tidigt på morgonen, kan det påverka flera avgångar i följd.
Keith Mason, professor vid Cranfield University, beskriver det som ett sätt att förhindra att förseningar sprider sig genom dagens schema.
“Om ett plan blir försenat påverkar det hela dagens schema. Flygbolagen vill undvika dominoeffekten”, säger Keith Mason.
MISSA INTE: Psykoterapeut fuskade med ersättning – skickade bara punkter
Längre flyg, men färre mindre förseningar
Samtidigt som schemalagda restider ökar, visar amerikansk statistik att antalet måttliga förseningar minskat. År 1995 anlände 51 procent av flygningarna från JFK till LAX senare än planerat.
I dag är motsvarande siffra 37 procent. Det kan tyckas som en förbättring för flygbolagen, men en viktig förklaring är att förväntad ankomsttid har justerats uppåt.
Patrick Smith, kommersiell pilot och författare till bloggen Ask the Pilot, menar att detta är standard i branschen.
“Om du lämnar Los Angeles i tid, kommer du nästan alltid fram till New York före den officiella ankomsttiden”, säger han.

Effektivare drift med ökad sårbarhet
Professor Lavanya Marla vid University of Illinois förklarar att effektivare schemaläggning ger fördelar för flygbolagen, men också risker.
“Om allt fungerar enligt plan går det bra. Men om något oväntat sker, finns det ofta inga marginaler att ta av.”
Att planera sträckor med längre schematider har blivit en metod för att undvika kompensationsansvar och samtidigt förbättra statistiken över punktlighet.
Men för passagerare innebär det i praktiken att flygresan blir längre, även om planet i sig är kapabelt till snabbare färd.
Vill man minimera risken för förseningar rekommenderar experter att boka morgonflyg. Dessa påverkas mindre av förseningar tidigare under dagen och har större chans att lyfta enligt tidtabell.
Läs mer om ekonomi:
Bensin billigare än på fyra år – men prisfallet kan ha bottnat
Dyrköpt slarv: Utgången mat kvar i butikernas kyldiskar
Pris på kaffe sticker ut – stiger när matpriserna sjunker

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.