Många drömmer om återhämtning och lugn, men riskerar att själva sabotera sin semester – ofta utan att ens märka det.


Mest läst i kategorin
“Det största misstaget är att man fortsätter jobba fast man är ledig”, säger psykologen Jonas Hjalmar Blom till DN.
Han är aktuell med boken Du hinner: ta makten över din tid, och har länge intresserat sig för hur vi hanterar vår mest begränsade resurs – tiden.
Under sommarens ledighet, menar han, är det många som gör val som undergräver återhämtningen.
I stället för vila blir veckorna fyllda av jobbmejl, renoveringar eller ett aktivitetsrace som gör att man är mer utmattad när semestern tar slut än när den började.
MISSA INTE: SVT lägger ned “Ovärderliga” träningsprogrammet för äldre
Jobbet i fickan – ett problem på semestern
Många känner sig tryggare av att “bara kolla av” mejlen under semestern, särskilt om man bär på ett större ansvar i arbetslivet. Jonas Hjalmar Blom uppmanar dock till att våga stå emot:
“Stå ut med den stressen den första veckan”, säger han, och lita på att dina kollegor löser det som behöver lösas. I de allra flesta fall gör de just det.
Han jämför det med att försöka torka tvätt medan man då och då skvätter vatten på den. Det går, men det tar betydligt längre tid.
MISSA INTE: Barnfamilj fastlimmad i Norrköping
Senaste nytt
Fullbokade veckor skapar ny stress
Ett annat vanligt misstag är att schemalägga varenda dag under semestern. Resor, projekt, gäster och utflykter i all ära – men för många inslag blir motsatsen till vila. Samtidigt varnar han för att gå åt andra hållet, att bli för passiv.
Forskningen pekar på att en aktiv fritid, särskilt med lagom mängd rörelse och sociala kontakter, är bättre för hälsan än total vila. Den klassiska bilden av semester på stranden må vara lockande, men det får inte bli hela semestern.

MISSA INTE: När semestern skaver – Sommaren blir en prövning för relationen
Att släppa kontrollen inför semestern
Om sommarens planer går i stöpet på grund av regn eller sjukdom finns det ändå anledning att ta ett steg tillbaka. Jonas Hjalmar Blom påminner om att livet är längre än en dålig semester.
Just det perspektivet – att kunna tänka i längre tidsskalor – är något många vinner på att öva. Att varje sommar inte blir som man hoppats är helt enkelt en del av livet, inte ett misslyckande.
Och kanske kan ledigheten också ge utrymme för något mer. En stunds eftertanke, kanske till och med en större reflektion kring vad man vill ha ut av sin tillvaro.
“Semestern kan vara ett tillfälle att tänka igenom sådant”, säger Jonas Hjalmar Blom.
Läs mer om ekonomi:
Stängd bankomat säkerhetsfråga: ”Kontanter på väg att försvinna?”
Fler behöver ekonomiskt bistånd
Experter varnar: Sänkta räntan kommer inte rädda din ekonomi

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.