Resebranschen är en magnet för bedrägerier, och det blir mer och mer vanligt att turister blir bedragna när de försöker semestra.


Mest läst i kategorin
Enligt en ny rapport från Mastercard Economics Institute ökade resebedrägerierna med 18 procent under sommarsäsongen 2024 – och hela 28 procent under vinterns högtider, skriver CNBC.
Fällorna varierar från stad till stad, men ett är säkert: turister är ett lätt byte.
David Mann, chefsekonom på Mastercard Economics Institute i Asien-Stillahavsregionen, beskriver fenomenet som allvarligt – och i många fall svårförutsägbart.
“I vissa städer är det rese- och turföretag som står för majoriteten av bedrägerierna. I andra kan det lika gärna handla om matställen”, sa han i en intervju med CNBC:s “Squawk Box Asia”.
MISSA INTE: Farmor Mia tog föräldraledigt: ”Det här gör jag gärna om”
Researrangören är ibland störst bland bedrägerier
Det händer också att resenärer kan bli lurade av arrangörer, och inte av någon på plats.
Förskottsbetalningar öppnar upp för att man inte får det man förväntade sig, och upplevelsen man bokade kanske är något helt annat.
Rapporten visar att det är just resebranschen som står för majoriteten av de bedrägerierna i andra områden.
MISSA INTE: Museum i Malmö AI-sminkade förintelseoffer med eyeliner
Senaste nytt
Olika fällor i olika städer
Det geografiska mönstret i rapporten är tydligt. I städer som Bangkok och Jakarta dominerar taxi- och biluthyrningsbedrägerier. I Jakarta rör det sig om hela 66 procent av de rapporterade fallen, att jämföra med bara 2 procent i Hongkong och Barcelona.
I andra delar av världen ser mönstret annorlunda ut. I New York handlar hela 63 procent av bedrägerierna om mat – ofta i form av restauranger som lägger till oauktoriserade dricksbelopp, lägger på extra avgifter eller till och med kopierar kortuppgifter direkt från terminalen.
Enligt Mastercard kan dessa matbedrägerier vara särskilt vanliga i USA och delar av Mellanöstern.
Samtidigt har andra storstäder, som San Francisco, Seoul och Dublin, rapporterat ovanligt låga nivåer av resebedrägerier överlag.
MISSA INTE: ”Hellre datavetare än soldater” – AI blir ny frontlinje i svenskt försvar
Bedrägerier redan innan avresa
Det är dock inte bara under resan som turister utsätts. Bedrägerier i planeringsfasen ökar också, enligt rapporten. Under 2023 steg bedrägerier kopplade till bokningar med över 12 procent.
Påhittade bokningssajter, bluffmejl med luriga länkar eller manipulerade eller rent sagt bilder på helt andra bostäder är exempel på vad som tyvärr är för vanligt.
Det är just i dessa situationer som resenärer ofta lockas av för bra erbjudanden – särskilt under högsäsong i populära turistmål. Enligt rapporten bör man vara extra försiktig med erbjudanden som verkar osannolikt billiga.
Tips för att skydda sig
För att minska risken att bli lurad ger Mastercard flera rekommendationer. Att boka resor med kreditkort som har inbyggt bedrägeriskydd är en väg. Att använda digitala plånböcker och att alltid ha en uppdaterad reseförsäkring är en annan.
Den som bokar genom etablerade resebolag har generellt bättre möjlighet att få hjälp om något går fel.
Men det viktigaste rådet är fortfarande sunt förnuft. Om ett erbjudande ser för bra ut för att vara sant – då är det troligen inte sant.

Bedrägeri-toppen: Här ska du vara extra vaksam
Städer med högst rapporterad resebedrägeri enligt rapporten:
- Cancun, Mexiko
- Hanoi, Vietnam
- Dhaka, Bangladesh
- Bangkok, Thailand
- Jakarta, Indonesien
Städer med lägst rapporterade nivåer av bedrägerier:
- San Francisco, USA
- Dublin, Irland
- Seoul, Sydkorea
- Budapest, Ungern
- Edinburgh, Skottland
Läs mer om ekonomi:
Kronan stark – så semestrar du billigare utomlands i sommar
Pension: Vilken av de två förvaltningsformerna är bäst?
Kommunens kamp: Husen som ingen vill ta ansvar för

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.