News55

Barnkläder innehåller gift – trots sex år gammalt larm

kemikalier
Trots ett gemensamt initiativ med Frankrike 2019 och ett positivt utlåtande från EU:s kemikaliemyndighet, finns ännu inget förbud på plats. (Foto: Getty Images & Isabell Höjman / TT)
Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 28 maj 2025Publicerad: 28 maj 2025

Varje dag klär föräldrar sina barn i färgglada plagg, ofta ovetande om att tyget kan innehålla kemikalier som kan orsaka svåra allergier eller påverka barnets hälsa på längre sikt.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots att svenska myndigheter för över sex år sedan slog larm om hundratals farliga ämnen i kläder, fortsätter de att vara fullt lagliga att använda inom EU.

Sveriges försök att stoppa skadliga kemikalier i textilier har fastnat i EU:s långsamma beslutsapparat, uppger Dagens Nyheter.

Och under tiden fortsätter de allergiframkallande ämnena att dyka upp i kläder som bärs direkt mot barns känsliga hud.

MISSA INTE: Vi sorterar färgat och ofärgat glas fullständigt i onödan. News55

Sverige har länge velat begränsa användningen av kemikalier i textilier som kan orsaka allergier. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Kartläggning avslöjade kemikalier

Kemikalieinspektionen har under flera år granskat textilier som säljs på den svenska marknaden.

I en rapport från 2021 analyserades 35 olika plagg, främst barnkläder, varav flera innehöll kemikalier som misstänks kunna orsaka allergiska reaktioner.

ANNONS

Ett av ämnena som identifierades var färgämnet Disperse Red 60.

Det är inte bara allergiframkallande, utan bedöms också kunna orsaka organskador vid exponering, särskilt hos små barn.

“Det är enorma mängder. Vi blev själva chockerade i början när vi såg hur mycket kemikalier som fanns”, berättar Ulrika Nilsson, professor i kemi vid Stockholms universitet, för DN.

Hon fortsätter:

“Vi kan inte helt säkert identifiera alla, men vi kan säga med en viss sannolikhet att det kan vara i alla fall ett par hundra kemikalier, ibland i ett enda plagg. Då är det bara de som vi kan upptäcka med våra metoder.”

ANNONS

Begränsat handlingsutrymme

Eftersom kemikalielagstiftningen är harmoniserad inom EU kan Sverige inte ensidigt förbjuda användningen av dessa ämnen.

Nationella myndigheter, som Kemikalieinspektionen, kan enbart uppmana företag att frivilligt fasa ut vissa substanser, men har inte befogenhet att förbjuda försäljning.

ANNONS

“Om vi hittar någonting så kan vi inte göra mer än att informera företagen”, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Processen tar tid

Initiativet till att begränsa omkring 1 000 allergiframkallande ämnen lämnades in till EU:s kemikaliemyndighet ECHA våren 2019.

Redan 2020 kom ECHA:s bedömning: ämnena bör begränsas. Förslaget skickades därefter vidare till EU-kommissionen i april 2021 – men där har processen stannat.

Det är inte ovanligt att sådana beslut tar lång tid.

Enligt en rapport från European Environmental Bureau (EEB) kan det i vissa fall dröja ett decennium från förslag till färdig lagstiftning.

Parallella initiativ inom EU

Parallellt med förslaget om ämnesbegränsningar pågår andra initiativ inom EU som syftar till att förbättra hållbarheten inom textilindustrin.

ANNONS

Bland annat har ett system för producentansvar börjat utvecklas, där tillverkare får ansvar för produktens hela livscykel, från produktion till återvinning.

En annan åtgärd är den nya EU-förordningen om ekodesign, som syftar till att förbättra produkters hållbarhet och spårbarhet.

Dessa lagstiftningar hanterar dock inte direkt innehållet av farliga kemikalier i textilier.

Konsumenter fortsatt utsatta för kemikalier

Så länge förslaget om kemikaliebegränsningar inte gått igenom, finns ingen möjlighet att stoppa produkter med allergiframkallande ämnen från att säljas.

För konsumenter innebär det att man riskerar att köpa plagg med innehåll som kan påverka hälsan, även när produkterna riktar sig till barn.

Se även:

Larm: Här är matvaran som kan innehålla gifter. News55

ANNONS

Test: Så mycket gift är det i rosorna. News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

Julia Lundberg
Julia Lundberg

Julia Lundberg har arbetat på både Dagens PS och Realtid med ekonomijournalistik tidigare. Som skribent News55 fokuserar hon på alla ämnen som berör seniorer. Inte minst ekonomi och privatekonomi, men även hälsa, husdjur, familj och det goda i livet.

ANNONS
ANNONS