Region Uppsala är först ut när appbolag som Bolt nu försöker slå sig in på marknaden för sjukresor och färdtjänst.


För taxibolaget Bolt blir Region Uppsala ett första stort steg i en större långsiktig satsning, enligt Roger Björkbacka på Bolt, efter att bolaget fått tilldelningsbeslut i en upphandling av serviceresor.
Bolt, som tidigare främst varit aktiv inom privatpersoners beställningsresor via app, är en av aktörerna som tilldelats kontrakt i Region Uppsalas upphandling av serviceresor, skriver Dagens Samhälle.
Det gäller bland annat färdtjänst, sjukresor och skolskjuts. För företaget markerar detta en ny inriktning – en övergång från den traditionella gigmarknaden till offentligt finansierad trafik.
MISSA INTE: 300 000 pensionärer drabbade – bostadstillägg kan bli en fälla
Smartare användning av Bolts fordon
“Vi ser att med en kombination av offentliga resor, affärs- och privatresor så kan vi erbjuda de partners som finns på Bolts plattform fler körningar, vilket ger en stabilare intjäning och en smartare användning av förare och fordon”, säger Roger Björkbacka.
Att ett appbaserat bolag får ansvar för sjukresor har dock väckt starka reaktioner, inte minst från branschorganisationer. Svenska taxiförbundet anser att Region Uppsala tagit en risk genom att låta ett företag med annan affärsmodell ta plats i en så viktig samhällsfunktion.
MISSA INTE: Mobilen förändrar vår hjärna – och kroppen märker det också
Senaste nytt
Bolt får skarp kritik
I en debattartikel i Dagens Samhälle uttrycker förbundets ordförande Lennart Kalderén oro över beslutet. Han menar att kontrollen över arbetsvillkor, trafiksäkerhet och servicekvalitet blir bristfällig när gigföretag tar plats i den offentliga sektorn.
Region Uppsala har dock ställt krav i upphandlingen. Bland annat ska alla förare som kör på uppdrag vara certifierade enligt Svensk Kollektivtrafiks standard.
Dessutom gäller krav på arbetsvillkor för de bolag som ingår i samarbetet.
Bolt försäkrar att dessa krav kommer att uppfyllas. Enligt Björkbacka kommer bolaget att ingå avtal med underleverantörer där kraven från regionen är tydligt specificerade, och både Bolt och Region Uppsala ska följa upp att de efterlevs.

MISSA INTE: Psykoterapeut fuskade med ersättning – skickade bara punkter
Tekniken som ska höja kvaliteten
För Bolt handlar satsningen inte bara om nya marknader, utan också om att driva på en digitalisering som man menar är eftersatt i den offentligt upphandlade trafiken.
“Inom offentliga resor är inte digitaliseringen särskilt hög”, säger Roger Björkbacka.
Han pekar på vardagliga exempel. I dag kan privatpersoner följa ett paket från andra sidan jorden i mobilen, men många vårdnadshavare kan inte se var deras barn befinner sig under en skolskjuts. För Bolt är det ett tecken på att tekniken inte tagits till vara i offentlig sektor.
Företaget har redan den typen av spårningssystem i sina befintliga tjänster. Om samma funktioner ska användas för sjukresor eller skolskjuts i Uppsala är ännu inte klart.
– Vi har den tekniken internt på Bolt, men det är upp till den upphandlande myndigheten att se vad som kan nyttjas ur deras perspektiv, säger Björkbacka.
En väg in – men vägen framåt återstår för Bolt
Även om Region Uppsala bara är en av många regioner i landet, ses upphandlingen som ett vägskäl. För Bolt är det ett första test på om deras modell fungerar i offentlig sektor. För Region Uppsala är det ett försök att få in fler aktörer, öka flexibiliteten och eventuellt pressa kostnaderna.
Men beslutet kommer med ansvar. Hur väl villkoren följs, och hur pass väl bolaget klarar kraven på kontinuitet och kvalitet, kommer sannolikt att bli avgörande för om fler regioner vågar följa efter.
För nu är det en sak som står klar – offentlig trafik håller på att förändras. Frågan är bara till vilket pris.
Läs mer om ekonomi:
Bensin billigare än på fyra år – men prisfallet kan ha bottnat
Dyrköpt slarv: Utgången mat kvar i butikernas kyldiskar
Pris på kaffe sticker ut – stiger när matpriserna sjunker

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.