News55

Brist på samverkan ger dåligt skydd mot våld

Våld mot kvinnor
Våld mot kvinnor i nära relationer är ganska vanligt. I en utredning som IVO nyligen gjort, har det visat sig att hjälpen kan vara bristfällig och att samordning mellan olika samhällsaktörer inte alltid fungerar som det borde. (Foto:Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 13 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

En rapport har nyligen släppts efter att IVO under 2021-2023 granskat socialtjänsten och sjukvårdens insatser mot våld i nära relationer samt hedersrelaterat- och psykologiskt våld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten avslöjar en ojämlikhet mellan olika delar av landet när det handlar om insatser.

IVO fann bland annat brister i efterlevnad av regler, handläggning och samverkan mellan myndigheter och andra institutioner. Det har visat sig att den här typen av brister försvårar upptäckten av våld som kan fortgå i det oändliga om inte någon ingriper. Läkartidningen informerar.

I tre fall ledde den här typen av brister till att kvinnor och barn föll offer för dödligt våld enligt Ivos rapport. I ett av fallen fungerade inte samordningen mellan primärvård och psykiatri. Det förebyggande arbetet mot våld visade sig också vara bristfälligt.

Våld mot kvinnor i nära relationer är ett problem
Våld mot kvinnor i nära relationer är ett problem – speciellt som en väl fungerande hjälp inte alltid finns till, vilket kan få förödande konsekvenser. (Foto: Pexels)

Hjälpen ser olika ut runtom i Sverige

I hela landet saknar 237 vårdcentraler rutiner för hur de ska stödja barn i situationer där det förekommer våld i hemmet eller på annat sätt.

431 av 1 136 vårdcentraler följer inte Socialstyrelsens föreskrifter om våld i nära relationer, enligt regionernas egna uppgifter. Det är nästan 40 procent, vilket är alldeles för högt.

Bäst i landet är Region Kronoberg. Valentina Hajra, utvecklingsansvarig i Kronoberg, berättar att alla chefer i primärvården deltagit i en större utbildningsinsats kring Socialtjänstens föreskrifter, vilket ledde till tydliga förbättringar.

ANNONS

– Vi har lagt rätt mycket tid på att omvandla föreskrifterna till rutiner, så det finns inga konstigheter, berättar hon för SVT.

Eftersom våldsrelaterad problematik ofta är ett komplext och svårlöst fenomen, menar IVO att bra och effektiv samordning mellan samhällsaktörer är avgörande.

ANNONS

Ny lag mot våld inom EU

GP informerar om ett efterlängtat direktiv mot våld som äntligen röstats igenom i Europaparlamentet. Det innebär att medlemsländerna är tvungna att vidta fler åtgärder för att skydda våldsutsatta kvinnor och lagföra gärningsmän som gjort sig skyldiga till olaga hot eller våld.

I direktivet ingår förebyggande arbete och förbud mot könsstympning samt förbud mot barnäktenskap inom hela EU. Det är ett historiskt beslut som kommer att förstärka skyddet för våldsutsatta över landsgränser.

Läs också:

Stor ojämlikhet mellan cancerbehandling och missbruksvård

ANNONS

Så agerar du om du misstänker att en granne utsätts för våld

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS