En hälsocentral skrev ut falska intyg som gav rätt till hemtjänst och tillstånd för handikapparkering, tills kommunen slog larm.
Falska intyg gav rätt till hemtjänst
Mest läst i kategorin
Sommaren 2024 upptäckte Gävle kommun brister i dokumentation och tidsregistrering hos två företag som utförde hemtjänst, det rapporterar SVT.
Kommunen hade köpt tjänster av hemtjänstföretagen för cirka 15 miljoner kronor om året och när kommunen slog larm om bristerna avslutade Region Gävleborg sina kontrakt med företagen.
Falska läkarintyg
När kommunen följde upp situationen upptäcktes att flera av företagens brukare hade suspekta läkarintyg.
“I de här utlåtandena och intygen beskrevs en viss funktionsförmåga eller ett visst tillstånd och när vi gjorde uppföljningen hos kunden så visade det sig att det inte överensstämde med det som beskrevs i intyget”, säger biträdande sektorchef på Välfärd Gävle, Caroline Engberg, till SVT.
Det visade sig att minst 20-talet intyg som gjort att innehavarna fått parkeringstillstånd för handikapplatser och hemtjänst var falska. Ibland hade intygen utfärdats utan att läkaren ens hade träffat patienten.
Gefle läkargrupp
Alla falska intyg hade utfärdats av hälsocentralen Gefle läkargrupp, när Gävle kommun påtalade det för Region Gävleborg avbröt regionen samarbetet med hälsocentralen och polisanmälde företaget.
“Jag förväntar mig också att det görs en Ivo-anmälan för då kan man också komma åt läkarlegitimationerna, för läkarna kan ju fortsätta med det här. En läkare kan med sin legitimation skriva vilka intyg som helst och ta betalt för det, helt utanför systemet”, säger Patrik Stenvard (M), ordförande i regionfullmäktige, till SVT.
Gefle läkargrupps verksamhetschef Karwan Sinjawi skriver i ett mejl till SVT att uppgifterna om intyg som inte är sanna är nya för honom.
”Vi har inte fått veta vad anklagelserna gäller, och vi har inte heller fått någon chans att bemöta misstankarna. Anklagelserna om välfärdsbrottslighet utreds för närvarande av polis, och vi kommer att samarbeta så långt det är möjligt utifrån patientsekretessen”, skriver han till SVT.
Skattebetalarna fick stå för regionens miljonförluster
Den offentliga primärvården inom Gävleborg har de senaste fem åren gått med 463 miljoner kronor i förlust, en förlust som skattebetalarna fått stå för.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.