News55

"Hemtjänsten" var stöldliga – 99-åring offer

Stöldliga som utgav sig för att komma från hemtjänst togs på bar gärning.
Stöldliga som utgav sig för att komma från hemtjänst togs på bar gärning, av hemtjänsten. Nu döms två av dem till fängelse. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Tre kvinnor utgav sig för att komma från hemtjänst och bestal äldre personer i deras hem. Tack vare Aziz Amaryan från riktiga hemtjänsten avslöjades ligan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aziz Amaryan som är anställd hos hemtjänsten, skulle besöka en av sina klienter, en 99-åring dam, för att hjälpa till med bestyr i hemmet. Det visade sig att hon hade oväntat besök av två främmande kvinnor som utgav sig för att vara hemtjänstpersonal. 

”Jag går fram och frågar: Hej vilka är ni?” berättade Aziz Amaryan nyligen för SVT

”De svarade lugnt och sansat på frågor och var väldigt skickliga i att hålla masken. Jag kollade i kylskåpet och det var ganska tomt, så jag tänkte att de blivit utskickade för en extra handling” berättar Aziz Amaryan vidare. 

Fick en dålig magkänsla – hade rätt

Han frågade kvinnorna om de skickats dit av serviceenheten. Om inte Aziz ställt frågan hade han snabbare insett att det rörde sig om kriminell verksamhet. När de två kvinnorna lika lugnt bekräftade hans fråga fanns inte så mycket mer att tillägga.

Besöket gav dock Aziz en magkänsla av att allt inte stod rätt till och tog upp saken med övrig personal i fikarummet. Hemtjänsten beslutade då att undersöka saken och ringde serviceenheten som berättade att de inte skickat ut någon för att handla.

Kvinnornas lurendrejeri avslöjades och polis kopplades in.

Döms till fängelse

ANNONS

Nu döms två av de unga kvinnorna till fängelse i tre år och fem månader för att ha organiserat och själva medverkat i en stöldturné bland äldre personer i Skåne. Den tredje kvinnan döms till fängelse i två år och elva månader. Samtliga nekar till brott trots starka bevis.

De ska ha kommit över pengar, bank- och kreditkort, smycken och andra dyrgripar.

Hos den 99-åriga kvinnan i Kristianstads kommun ska de ha kommit över ett bankkort som de använde i flera livsmedelsbutiker för sammanlagt flera tusen kronor.

Missa inte: Dags att lura bedragarna – så gör du News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS