Mycket kan sägas om bedragare, men någon idétorka tycks de inte lida av. Tvärtom förfinas deras taktiker och tekniker löpande i jakten på dina slantar. Men den här bluffen ska du inte gå på.
Så synar du fräcka sms-bluffen
Mest läst i kategorin
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 238 371 bedrägeribrott under förra året, en ökning med 22 procent jämfört med 2022.
Även Finansinspektionen (FI) konstaterar att antalet bedrägerier åter ökar, trots en tillfällig minskning under årets första halvår.
Och ja – när näthandeln är som mest aktiv är det julafton för bedragarna, vars metoder blivit allt mer förfinade.
Det betyder att bedrägerier via sms och mejl ökar, särskilt under köpstarka månader som november och december.
Fräcka bluffen – så vet du
Nu har det därför blivit dags att varna för ännu en fräck bluff – åtminstone ett försök till en sådan.
Denna gång rör det sig om ett falskt sms som utger sig för att komma från lånejämförelsesajten Lendo. Enligt meddelandet har ett lån godkänts och pengar kommer att betalas ut inom 1–3 arbetsdagar, varnar Råd & Rön.
Så förhåller det sig dock inte, vilket Lendo bekräftar och beklagar. I likhet med många andra företag utnyttjas deras varumärke av kriminella.
Senaste nytt
Vill att du ska ringa upp
I det här specifika fallet vill bedragarna att du som mottagare av bluff-sms:et ska ringa upp ett telefonnummer som går direkt till bedragaren.
Det ger dem i sämsta fall möjlighet att genomföra sitt bedrägeri – men inte nu, när vi fått lite insyn i saken, eller hur?
Så hur ska vi skydda oss resten av tiden? Här är tre varningsklockor att lyssna till.
1. Svara inte
De råder dig därför att inte svara om någon påstår sig ringa från Lendo – utan att du gjort en ansökan. Det är ett bra råd också när det gäller andra företag och liknande tjänster.
Om någon du inte känner ringer upp, avsluta samtalet – även om de påstår sig representera din bank eller en myndighet. Be istället om deras namn och kontakta själv banken eller myndigheten för att kontrollera deras identitet.
2. Klicka inte
Undvik att svara på sms från okända avsändare och klicka aldrig på länkar i sådana meddelanden. Var även uppmärksam på brådskande krav eller uppmaningar att agera snabbt.
3. Dela inte
Sist men inte minst: dela aldrig känsliga uppgifter.
Det betyder att du inte ska lämna ut användarnamn, lösenord, kreditkortsuppgifter eller BankID till någon annan, och att digitala verifieringar alltid ska initieras av dig själv.
Mer om bluffar och bedrägeri:
Bedrägerierna som skinnar svensken – nu ännu fler. News55
Se upp: Nu är det julafton – för bedragarna. News55
Bolagen som borde skämmas – hela listan. News 55
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.