Ett riktigt klipp eller en riktig blåsning, vilket väljer du? Med Black Week och julhandel i full gång laddar bedragarna nu upp för sina absoluta högsäsong – se upp.
Se upp: Nu är det julafton – för bedragarna
Mest läst i kategorin
Vi har redan konstaterat att rea, extrapris och julhandel kan driva dig in i skuldfällan.
En annan baksida med all denna köpglädje är förstås också att bedragarna vaknar til liv.
Och som de gör det: Tittar vi på fjolårets statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 238 371 bedrägeribrott. En ökning med 22 procent jämfört med 2022.
Beloppen är ofta små, men kränkningen och otryggheten likväl bestående för de som drabbas. Viktigt att förstå är dock att det är lätt att drabbas – och att alla faktiskt kan göra det.
Bedrägeri via sms eller mejl
Bortser vi från det uppenbara, att november och december markerar en period med ökad aktivitet för både näthandeln och nätbedragarna, blir bedrägeriförsöken allt mer sofistikerade.
För dig som handlar på nätet kan det innebära att bedragare försöker lura dig via sms eller mejl som påstår att en åtgärd krävs för att leverera ditt paket.
Senaste nytt
Säkerhetschefens bästa råd
En taktik som bekräftas av Tomas Stjernenfall, säkerhetschef på leveransföretaget Bring, som understryker att Bring aldrig skickar sms med betalningskrav.
Hans tre bästa råd mot bedragarna är därför :
Se upp för brådskande krav
Om någon uppmanar dig att agera snabbt för att undvika problem är det ofta en varningssignal för bedrägeri.
Lämna aldrig ut känsliga uppgifter
Ange aldrig användarnamn, lösenord, kreditkortsuppgifter eller BankID om någon annan ber om det. Digitala ID-verifieringar ska alltid initieras av dig själv.
Misstro oväntade förfrågningar
Om du får en begäran som du inte förväntat dig är risken stor att det handlar om ett bedrägeriförsök. Våga stå emot och vara skeptisk!
Varning för bedrägeri via Swish
Så är det inte bara i leveransskedet bedragarna slår till, utan även under själva köpet. Dessa bedrägerier sker hela tiden via kontoöverföringar och kortbaserade transaktioner, men även via förfalskade hemsidor och betaljtjänster.
Ett varningens finger höjer därför även betaltjänsten Swish, som råder sina kunder följande:
- Klicka inte på misstänkta länkar
Undvik att klicka på länkar i sms eller mejl, eftersom avsändare kan förfalskas. Kontrollera alltid avsändaren genom att själv leta upp kontaktuppgifter. - Använd BankID med försiktighet
Logga aldrig in med BankID eller säkerhetsdosa på någon annans begäran och dubbelkolla alltid att rätt mottagare visas innan du godkänner något. - Avsluta misstänkta samtal
Om ett samtal känns konstigt, lägg på direkt. Swish kontaktar aldrig användare via telefon, mejl eller sms. Vid misstänkt kontakt, avbryt och rapportera till polisen. - Granska erbjudanden kritiskt
Var vaksam mot erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna. Kontrollera om hemsidan är bekant och överväg om priset är realistiskt innan du slutför ett köp.
Mer om bedragare och den svenska skuldfällan:
Svenska skuldfällan – drabbar 3 miljoner varje år. News55
Bedrägerierna som skinnar svensken – nu ännu fler. News55
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.