News55

Kunder lurade via populär app: "Alla pengar är borta"

app mobil
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Användare vittnar om att de har blivit bestulna på tusentals kronor via en välkänd app. Nu växer missnöjet och flera varnar för riskerna med appen i sociala medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vinted är second hand-uppstickaren från Litauen och landets första “unicorn”. Appen hade 75 miljoner användare på 17 olika marknader under hösten 2023, enligt siffror från Breakit.

På appen kan privatpersoner köpa och sälja begagnade kläder. TV4 har pratat med tjugoåriga Ellen Bagley som har testat att göra just detta.

“Något som inte stämmer”

Bagley berättar att hon får napp nästan direkt. Köpet går igenom och hon hämtar en fraktetikett genom att klicka på länken där det står “såld”. Hon skickas vidare till en extern sida där hon behöver bekräfta sitt konto med bank-id.

Ellen Bagley tycker dock inte att det är märkligt – åtminstone inte till en början.  

– Det brukar vara så på alla appar, att man bekräftar att det är jag. Jag bekräftar och det går inte igenom, jag försöker igen, säger hon till TV4 och fortsätter: 

– Då kände jag att här är något som inte stämmer, så jag loggar in på mitt bankkonto och ser att alla mina pengar är borta.

Bagley har förlorat 12 500 kronor från sitt konto. Hon ringer banken, spärrar sitt kort och polisanmäler händelsen. Banken antyder att hon kan få tillbaka pengarna – men så blir det inte.

ANNONS

– Jag har försökt att byta bank för att jag är så otroligt trött på att bankerna inte tar ansvar för bedrägerier. Och jag är irriterad på Vinted för att de inte har tagit på sig ansvaret, berättar hon för TV4.

lurad med bank-id på app
Det gäller att vara uppmärksam när man loggar in med bank-id. Foto: Fredrik Persson / TT
ANNONS

Varnar för app

Ellen Bagley är dock inte den enda som har drabbats av bedragare på Vinted. Rebecca blev bestulen på 2 500 kronor.

– De vet när man är ny användare. Så de går på dem direkt, säger Rebecca.

– Jag blev skitsur, så jag skrev ett inlägg på Facebook i en grupp med tjejer där man brukar lägga ut frågor. Där frågade jag om någon annan blivit scammad på Vinted. Och det var jättemånga som hade varit med om samma sak, säger Rebecca.

Vinted förklarar i ett mejl till TV4 att man har “hög säkerhetsprioritet och att säkerhetsåtgärderna ständigt kontrolleras och förbättras”.

Läs mer:

ANNONS

Känd app i blåsväder: “Farligt och dyrt”

Expert: Bästa fynden på second hand

Eva Wikner, 71, tipsar om mode och stil för äldre

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS