News55

Dags att ta tag i kalaskulan gubbar - vi vill ju behålla er!

Artikelbild
Lena Adelsohn Liljeroth
Lena Adelsohn Liljeroth
Uppdaterad: 17 aug. 2015Publicerad: 17 aug. 2015

Förr i tiden fick välbärgade män gärna ståta med kalaskula. "Mäktiga bukar, valkiga nackar" skrev Fritiof Nilsson Piraten. Det signalerade välstånd och ingav respekt. Rejäla måltider, groggar, feta cigarrer, punsch. Säkert trevliga tider för somliga, även om de också innebar att levnadsbanan kortades, rejält.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag vet vi bättre. Eller gör vi det? Enligt Folkhälsoinstitutet är drygt två tredjedelar av alla svenska män mellan 45 och 65 år feta!

  • Äldre män som börjar motionera lever i snitt fem år längre.  Det räcker med 30 minuter per dag, huvudsaken är att man blir svettig och lite andfådd.
  • Regelbunden motion ger också positiva utslag på minnet, koncentrationen och reaktionsförmågan.
  • Regelbunden motion minskar erektionsproblem med 70 procent.* Mer motion ger kort sagt bättre sex, omvänt innebär fetma ofta sämre sex.

Dessa fakta är inga dolda hemligheter. Varför i himmelens namn är det så svårt att få män att bli mer hälsomedvetna?

På vår sommar-ö upprepas varje år samma procedur. Morgongympan drar igång runt midsommar och ur stugorna strömmar – kvinnorna. Unga flickor, medelålders kvinnor, äldre tanter, runda, smala. På senare år har en och annan man börjat dyka upp, men de är fortfarande lätträknade.

Min egen ”gubbe” har joggat och cyklat under alla år, men var nog närmare 70 när han första gången anslöt till oss hoppande och skuttande sommar-motionärer. Och även om han egentligen inte tycker det är särskilt kul inser han att övningarna gör nytta. Ryggen blir starkare, benen och armarna likaså.

Nu när vi njuter av värmen och att gå lättklädda blir vi också mer synliga. Jag upphör aldrig att förvånas över alla dessa män (jodå, det finns även kvinnor) som till synes obekymrade bär magar stora som vore de gravida i åttonde månaden. Hur står de ut? Hur står deras kvinnor ut? Hur har de det i sängen? Inser de inte att de sannolikt bäddar för en för tidig död?

Vår gympaledare på sommar-ön, Lena Lehmann, är till vardags sjukgymnast och ergonom på hälsoföretaget Feelgood. Hon har under många år försökt motivera kunder till bättre hälsa och spårar de stora magarna till de skilda förväntningar som finns på män och kvinnor. Även på detta område.

Det märks inte minst under glada måltider där kvinnorna tackar nej till den extra snapsen, vilket däremot deras inte gubbar gör. De förväntas gärna dricka ordentligt och naturligtvis ta om av maten som bjuds. Att tacka nej och hänvisa till sin hälsa eller figur är inte riktigt ”manligt”. ”Äh, ta en sup till och var som en karl!

ANNONS

Alexandra Charles och 1.6 miljonerklubben har i en studie – tillsammans med HUI – visat att kvinnor är mer intresserade än män av att sköta om sin hälsa. Mest intresserade är kvinnor över 65 år. Drivkraften är framför allt att hålla sig frisk, men också ha en smärt kropp.

Jo, jag vet att det finns ett estetiskt perspektiv här, förtryckande om man så vill. Att kvinnor oftare bedöms utifrån sitt utseende.  Men det kan aldrig vara fel att följa kostråd, äta mer grönsaker, regelbundet testa sin hälsa och motionera – allt detta som kvinnor gör mer än män – framför allt när de blir äldre.

Min gympakompis Lena tillägger att många män också verkar ha en skev självbild och drömmer sig kvar i sin glansperiod som fotbollsspelare, löpare eller skidåkare, trots att det lagts på många kilon och gått flera år av inaktivitet sedan dess.

Det är ofta skälet till att män smäller sina hälsenor i badmintonspel. De tror att serven är lika kraftfull men missar att senorna vilat för länge. För sin inre bild ser de därför inte längre ser vad vi andra ser. Rejäla magar och dubbla hakor.

Så lyssna mer på oss kvinnor, gubbar. För vi vill behålla er, längre!

*Källa: Stefan Arver, överläkare på KI.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS