News55

Joakim Medin om fångenskapen och den hotade pressfriheten

Medin
Joakim Medin om fångenskapen och pressfriheten. (Foto: Oscar Olsson/TT)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 23 maj 2025Publicerad: 23 maj 2025

Efter 51 dagar i turkiskt fängelse är journalisten Joakim Medin hemma igen – men rättsprocessen mot honom pågår fortfarande. Nu berättar han om livet bakom galler, om listan över svenska journalister i förundersökningen – och om varför han vägrar låta sig tystas.

ANNONS

Mest läst i kategorin

företaget
Spela klippet
News55 TV

Företaget som använder lågpris som tillväxtmotor i kristider

21 maj 2025

På Stora Essingen i Stockholm promenerar Joakim Medin längs vattenlinjen. Det är hans tredje dag i frihet, och han försöker landa efter veckor i turkisk fångenskap. Platsen, där han tidigare brukade springa, blev ett mentalt tillflyktsmål under dagarna i rastgården, berättar han för Dagens Nyheter.

Han grät bara en gång under sin fängelsevistelse. Sedan brast det när och hustrun Sofie Axelsson åt tacos några dygn efter att han kommit tillbaka hem.

“Hulkade, tårarna sprutade. Det var första gången på många veckor. Jag grät när jag fick Sofies första brev, efter ett par dagar i fängelset, men inte efter det. Jag tror att det kommer mycket mer”, berättar han.

Medin greps vid ankomsten till Istanbul, på sin tjugoförsta resa till Turkiet. Denna gång skulle han bara stanna några dagar och bevaka oppositionens protester mot president Recep Tayyip Erdoğan. Men i passkontrollen blinkade hans namn rött. Han var efterlyst.

MISSA INTE: Förkylning, pollen eller covid? Så känner du igen symtomen

Förhör med Google Translate

Efter att ha blivit avskild på flygplatsen fördes Medin till förhör – utan advokat, utan tolk. Kommunikation skedde via Google Translate. När han vägrade skriva under ett protokoll på turkiska, förfalskades hans underskrift. Dagen därpå åtalades han via videolänk av en åklagare i Ankara, och placerades i Marmara-fängelset. Brottsrubriceringarna: förolämpning av presidenten och samröre med en terrorstämplad organisation. Anklagelserna är vanliga mot både journalister och politiska motståndare i Turkiet.

Under tiden i fängelse levde Medin under enkla men hårda förhållanden: cellen var liten, maten begränsad och alla basala saker – från skedar till tvål – kostade pengar. Kommunikation med omvärlden skedde en gång i veckan genom advokaten och tio minuters samtal med hustrun.

ANNONS
ANNONS

Rättegång och frisläppande

På valborgsmässoafton hölls den första rättegången där han dömdes villkorligt för förolämpning, vilket bland annat SVT rapporterat om. Sedan dröjde det ytterligare innan han plötsligt släpptes – samma dag som Sveriges utrikesminister hade kontakt med sin turkiske kollega.

Medin ser frisläppandet som resultat av en samverkan mellan diplomatiska insatser, medial uppmärksamhet och pressfrihetsorganisationer – men också av ren tur. Han pekar särskilt på att detta sammanföll med att Turkiet släppte flera kurdiska fångar.

Sofie Axelsson och Joakim Medin under en presskonferens på Dagens ETC:s redaktion efter att Joakim Medin kvällen innan kommit hem efter 51 dagar i turkiskt fängelse. (Foto: Oscar Olsson/TT)

Svensk journalist på turkisk lista

En särskilt oroande upptäckt i fallet var att Joakim Medin inte var ensam. I förundersökningen fanns en lista med namn på flera svenska journalister som uttryckt kritik mot Turkiet. Medin menar att informationen sannolikt kom från turkisk underrättelsetjänst – kanske insamlad i Sverige.

“Mitt namn fanns med på en lång lista som min advokat hade fått se. På den listan fanns även andra, namngivna, svenska journalister”, säger han och berättar att han hittills varnat en kollega om att inte åka till Turkiet.

Utrikesjournalistik under hot

ANNONS

Medin har i över 15 år arbetat som frilansjournalist med fokus på demokrati, krig och mänskliga rättigheter men så länge rättsprocessen pågår avråds han att resa till icke-demokratiska länder. Man vill inte riskera att han grips och lämnas över till Turkiet.

“Det inkluderar nästan hela Afrika, Latinamerika och Mellanöstern, utom möjligen Israel. Det kan tyckas som en liten sak, men för mig är det en stor begränsning. Det är min specialitet och min passion att rapportera just från sådana länder, om auktoritära ledare och antidemokratiska krafter,”säger han.

Trots det vill han fortsätta sitt arbete och varnar för självcensur inom journalistkåren.

“Jag hoppas inte att andra journalister blir avskräckta av det som hände mig. Vi måste förstås fortsätta att bevaka auktoritära länder.”

Fakta: Joakim Medin

Journalist och författare, född 1984 och bosatt i Stockholm. Knuten till Dagens ETC.

Skrivit bland annat böckerna ”Kurdspåret” (2023), om den svenska Natoprocessen, ”Kobane” (2016), om kurderna och kampen mot IS, ”Thailandssvenskarna” (2021), om svenska män i Thailand och ”Orbánistan” (2018), om den politiska utvecklingen i Ungern.

Vid inresa till Istanbul den 27 mars greps Medin. Han misstänktes för att vara medlem i den terrorstämplade organisationen PKK, för att ha spritt terrorpropaganda och för att ha förolämpat Turkiets president Erdogan. Han placerades i Marmarafängelset.

En första rättegång hölls den 30 april, och Medin dömdes till villkorlig dom för förolämpning av presidenten. Bevisningen utgjordes av Medins egna artiklar och böcker, publicerade på svenska i Sverige.

Den 16 maj frigavs Medin och kunde resa hem. Statsminister Ulf Kristersson meddelade frigivningen, och hänvisade till tyst diplomati och hjälp från europeiska kolleger.

Anklagelserna om terrorbrott kvarstår och ska avgöras i september, i Medins frånvaro.

Det är inte första gången Medin fängslas, han greps av turkisk militär också 2015, i Syrien. Han släpptes efter tio dagar.

Källa: DN

Läs mer:

Oväntat: “Andliga” kristaller i Sverige gynnar talibanerna

Balearerna sätter stopp för “selfieturism”

ANNONS

Transparenta solceller – vägen till självförsörjande byggnader

Demografisk kris förändrar Sverige och dess uppbyggnad i grunden

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

Paulina Monzón
Paulina Monzón

E55:s ekonomijournalist Paulina Monzón har en gedigen erfarenhet inom svensk journalistik, och har jobbat för både Rapport och Stockholmsnyheterna på SVT Nyheter samt Utrikesdesken på Sveriges Radio. Med erfarenhet av att ha jobbat både som breakingreporter och att göra reportage ute i fält, har Paulina Monzón bemästrat att göra sina artiklar rappa, pedagogiska och aktuella. Hon har alltid läsarupplevelsen och nyttan i fokus.

ANNONS
ANNONS