Många ser fram emot allt de äntligen kan göra när de går i pension, men för de som lever i digitalt utanförskap blir det inte så lätt. Det är då som Digitala Bryggan kommer väl till hands.
Mest läst i kategorin
Det har inte bara blivit en vanlig kurs en gång i veckan. För många är Digitala Bryggan en viktig länk till samhället de annars inte når. Den idéella föreningen har bildats just för detta. Det hålls kurser för personer som inte känner till mycket om digitala verktyg och vilken fantastisk hjälp man kan ha av dem om man så bara vill. DN besökte ett möte.
Digitala bryggan har blivit en social mötesplats
Digitala Bryggan på Tyresö har blivit en träffpunkt för pensionärer som också vill få socialt utbyte med andra gelikar i deras ålder. Varje möte inleds med fika där man kan sitta ner i lugn och ro och prata om det som känns viktigt.
Anita Hildén, ordförande i Pensionärernas Riksförbund (PRO) i Tyresö håller i varje möte. Det var för några år sedan som idén kläcktes eftersom hon visste att en del äldre personer hade svårigheter att hänga med i tekniksvängen. Första mötet kom endast 12 personer och i dag brukar runt 70 personer dyka upp.
Senaste nytt
Odemokratiskt att en del lever i digitals utanförskap
Anita Hildén jobbade tidigare med tillgänglighetsfrågor och tycker att det är odemokratiskt att vissa stängs ute från det digitala samhället.
“Det är en rättvisefråga och när det gäller män och kvinnor en jämlikhetsfråga – kvinnor ska kunna bestämma själva över sin ekonomi, betala räkningar, beställa resor”, säger hon.
Det finns viss oro bland äldre, speciellt bland de med funktionsnedsättningar som inte klarar av att hantera digitala verktyg.
“Vi tappar förmågor när vi blir äldre. Vi ser sämre, hör sämre och tappar kognitiv förmåga”, berättar Stefan Johansson, teknologie doktor i människa-data och tillgänglighetsexpert på Begripsam.
Teknisk innovation inom sjukvården
Ett annat område där äldre äldre personer skulle kunna bli självständigare genom digitalisering är vården.
Mobila trygghetslarm, tillsyn med hjälp av en kamera och hjälpmedel som kan påminna om medicinering kan i princip göra vardagen betydligt enklare, speciellt när det gäller olika funktionsnedsättningar.
Inom en snar framtid kommer den här formen av hjälpmedel att vara tillgängliga i de flesta kommuner.
Läs mer:
Digital teknik kan ge äldre större självständighet
Äldre måste inkluderas i den digitala världen
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.