News55

Digital teknik kan ge äldre större självständighet

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 aug. 2017

De tekniska innovationerna inom äldreomsorgen utvecklas i rask takt. I Nacka kommun satsar man stort på att införa digital teknik som ett komplement till det jobb som vårdpersonalen utför, det rapporterar NVP. – De äldre blir fler och det här är ett sätt att möta det. Händer ska finnas där händer behövs och teknik kan användas där det är möjligt, säger projektledaren Jonas Ek till NVP.      

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mobila trygghetslarm, nattillsyn med hjälp av en kamera och hjälpmedel som kan påminna om när medicinering ska göras. Det är några av de digitala innovationer som kommer att bli tillgängliga för de äldre i Nacka kommun i höst, det skriver NVP.

      LÄS MER: Äldre har också intresse för ny teknik

“Händer ska finnas där händer behövs”

– Brukarna får större självständighet. Vi slipper låta två personer åka 30 minuter för att gå in i en bostad på natten för att titta till någon. Men det kommer inte att innebära mindre personal. De äldre blir fler och det här är ett sätt att möta det. Händer ska finnas där händer behövs och teknik kan användas där det är möjligt, säger projektledaren Jonas Ek till NVP.

Som ett första steg ska den digitala tekniken användas av nattpatrullen med start i början av oktober. Därefter kommer tekniken också bli tillgänglig för fler grupper.

      LÄS MER: Här är tekniken som ska ge äldre oanade upplevelser

“Tekniken ska ses som ett komplement”

Monia Sturén, ordförande för SPF Seniorerna i Nacka, ställer sig positiv till kommunens initiativ.

ANNONS

– Vi tycker att det ska finnas tillgång till bra digital teknik för äldre som utgår från brukarens behov, så som att det kan uppmärksammas om någon varit still länge, säger Monia Sturén till NVP.

Samtidigt betonar hon att den digitala tekniken bara är ett annat sätt att utföra de insatser som vårdpersonal redan gör.

– Men tekniken ska ses som ett komplement och inte ersätta människor. Det är också viktigt att det finns ett kontrollsystem för att se så tekniken fungerar, avslutar Monia Sturén.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS