Japan, en av de hälsosammaste länderna där invånare blir äldst är samtidigt en av de länder där ensamheten är störst bland den äldre befolkningen. En ny trend visar att äldre kvinnor ser fängelse som enda utvägen till att bryta sin isolering.
Mest läst i kategorin
Tokyos största kvinnofängelse har blivit hem för allt fler seniorer. CNN rapporterar att antalet fångar i åldern 65 eller äldre nästan fyrdubblades från 2003 till 2022. Många äldre känner sig försummade, både ekonomiskt och socialt. Mest av allt känner de ensamhet.
En pågående ensamhetsepidemi har bidragit till att speciellt äldre japanska kvinnor ser fängelsemiljöer som enda utvägen till gemenskap och stöd.
MISSA INTE: Vill du leva länge? Maria Borelius visar vägen. News 55
Fängelse – enda utvägen
Japan som är känt för sin starka åldrande befolkning, är rankat som det bästa landet att åldras i. Det är National Center for Health Statistics som utsett speciellt Okinawa till en av världens blå zoner där några av de äldsta människorna på jorden har sin hemvist.
CNN:s reportage slänger dock en skugga över det välmående samhället som uppenbarligen inte är lätt för alla.
Det är en intressant men tråkig samhällsutveckling som ger en annan bild av ett land med förhållandevis låg brottslighet.
Senaste nytt
Vittnesmål från ett fängelse i Tokyo
Akiyo, som egentligen heter något annat, är en 81-årig fånge som avtjänar tid för “shop-lifting”, stöld i matbutik.
“Det finns mycket bra människor i det här fängelset,” berättar hon för CNN. “Kanske det här livet är det bästa för mig.”
Äldre personer i fängelse återfinner gemenskap bland gelikar i samma åldersgrupp. Livet i fängelse blir en lösning eftersom de slipper känna ensamhet och otrygghet.
Äldre kvinnor får regelbundna måltider, gratis sjukvård och äldreomsorg. Kravet på att arbeta i fängelset avskräcker inte, kanske tvärtom. De får göra något ändamålsenligt i en gemensam anda.
MISSA INTE: De blå zonernas hemlighet – det här ska du äta. News 55
Begår brott för att få trygghet och slippa ensamhet
“Det finns till och med människor som säger att de kommer att betala 20 000 eller 30 000 yen ($130-190) i månaden (om de kan) bo här för alltid”, berättar Takayoshi Shiranag för CNN. Hon är polis vid Tochigi Women’s Prison som ligger strax norr om Tokyo.
Sammanfattningsvis kan man notera att för äldre kvinnor har brottslighet blivit en väg till överlevnad samtidigt som de slipper ensamhet. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) rapporterar att 20 procent av människor över 65 år i Japan lever i fattigdom.
Stöld har blivit det vanligaste brottet bland äldre interner, rapporterar CNN. Under 2022 var mer än 80 procent av de äldre kvinnliga fängelsekunderna dömda för stöld, enligt den japanska regeringen.
Ett hårt samhälle i ensamhetens skugga
När hon var i 60-årsåldern blev Akiyo fängslad för att ha stulit mat. Nästan 20 år senare blev hon dömd till fängelse för samma brott igen. Denna gång skedde det av ren desperation.
På äldre dar blev Akiyo lämnad utan pengar och stöd från familjen. Strax innan hon blev dömd för första gången sade hennes 43-årige son till henne: “Jag önskar att du bara gick bort.” Det var total ensamhet.
“Jag kände att jag inte brydde mig om vad som hände längre och tänkte det inte fanns någon mening med att jag lever. Jag ville bara dö”, berättar hon avslutningsvis.
LÄS OCKSÅ:
Blå zoner: Sanning eller fuffens? News 55
Nu utmanas Sveriges lönsammaste kassako. Dagens PS
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Fokus på samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55