Fästingmedel som används på hundar och katter innehåller nervgifter som skadar både djurliv och natur.


Mest läst i kategorin

Nu visar en brittisk studie att ämnena kan kopplas till döda fågelungar och spåras i våra vattendrag.
När blåmesar och talgoxar bygger bo på våren använder de gärna mjuka djurhår för att bädda åt sina ungar, skriver Allas.
Men i över 100 fågelbon som samlats in av forskare vid University of Sussex i England fanns inte bara dun och päls – utan även rester av kemikalier från vanliga fästingmedel.
“Vi hittade nervgifter i samtliga bon”, säger forskargruppen bakom studien som publicerats i vetenskapstidskriften Science of the Total Environment.
MISSA INTE: “Olyckligt” – SCA avverkade 300 år gamla tallar
Nervgifter från fästingmedel sprids till fåglar
Det mest förekommande ämnet var fipronil – den aktiva substansen i spot on-produkten Frontline, som används för att skydda husdjur mot fästingar. I hela 100 procent av de undersökta bona påträffades ämnet.
Forskarna fann även permetrin, som bland annat finns i Exspot, samt imidacloprid från halsbandet Seresto – båda i nära nio av tio bon.
Dessa kemikalier är förbjudna inom jordbruket i EU på grund av deras påverkan på pollinerare och fåglar, men har länge varit tillåtna i produkter för sällskapsdjur.
Att de nu återfinns i fågelbon där äggen inte kläcks och ungar dör väcker oro.

MISSA INTE: Basta lagom ofta – kopplas till bättre sömn och lägre stress
Senaste nytt
Föroreningar i vattendrag kopplas till avlopp
University of Sussex har även undersökt engelska sjöar och vattendrag. Mellan 2016 och 2018 analyserades prover från olika delar av landet. Resultatet visade att fipronil fanns i 98 procent av vattendragen och imidacloprid i 66 procent.
De högsta halterna hittades nedströms från reningsverk, vilket tyder på att kemikalierna från fästingmedel kommer från hushåll – inte från badande hundar.
Det räcker alltså att skölja av en behandlad filt, duscha sitt husdjur eller tvätta händerna efter att man applicerat medlen för att nervgifterna ska hamna i avloppssystemet.
MISSA INTE: Detta får två av tre hundägare att fly från kommunen de bor i
Fästingmedel kan skapa långtgående effekter
Forskarna varnar nu för att riskerna med dessa medel underskattats. Trots att doserna i fästingpreparaten är små, kan de få stora effekter när de sprids i miljön.
Enligt bipacksedlarna till svenska produkter ska djurägare undvika hudkontakt med behandlade djur tills medlen torkat in – och barn under två år ska inte klappa eller sova med djuren under denna period.
Men studien visar att ämnena fortsätter att spridas så länge de är aktiva.
I Sverige säljs fipronil bland annat i fästingmedel som Frontline, Frontect, Broadline och Effipro comp, enligt FASS. Vissa produkter har avregistrerats, men flera är fortfarande i omlopp.
Behov av nya riktlinjer för behandling
Att skydda husdjur mot fästingburna sjukdomar är viktigt, men forskarna menar att dagens användning bör ses över.
De föreslår en mer restriktiv inställning till förebyggande behandlingar – särskilt under perioder då fästingtrycket är lågt.
Samtidigt betonas vikten av att öka medvetenheten bland djurägare om hur lätt de aktiva ämnena i fästingmedel sprids. Även om avsikten är att skydda djurens hälsa, riskerar vi att skada andra delar av ekosystemet – från fågelliv till vattenmiljöer.
Läs mer om ekonomi:
Kontanter gör oväntad comeback – trots digital dominans
Efter pensionsskandalerna: Sverige säkrare från bedrägerier
Dyrare att tanka om de rödgröna vinner – lovar Miljöpartiet

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.
