News55

Här blir allt färre mor- och farföräldrar

Ett äldre par med tvås må barn i famnen. I USA väljer allt fler unga vuxna att inte skaffa barn, vilket gör att allt fler äldre vuxna inte får några barnbarn
I USA väljer allt fler unga vuxna att inte skaffa barn, vilket gör att allt fler äldre vuxna inte får några barnbarn. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 sep. 2024Publicerad: 03 sep. 2024

Efterkrigsgenerationen, eller baby boomers, är nu så pass gamla att de har eller börjar få barnbarn, men det finns ett problem: Allt färre av dem får barnbarn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Födelsetalen faller i USA och allt fler amerikaner väljer att inte skaffa barn, något som förändrar samhället, det skriver Wall Street Journal.

En tredjedel utan barnbarn

Det minskade barnafödandet i USA förändrar upplevelsen av ålderdom i landet. År 2023 var cirka 50 procent av alla mellan 50 och 90 mor- eller farföräldrar, år 2018 var motsvarande andel 57 procent.

Det finns dock fortfarande många som har barnbarn i USA, år 2021 fanns där ungefär 67 miljoner far- och morföräldrar, men procentandelen äldre utan barnbarn ökar.

Nu är det cirka 35 procent av alla amerikaner mellan 50 och 90 år som inte har barnbarn, år 2018 var den andelen 30 procent.

ANNONS

Besviken och avundsjuk

Bland dem som förväntat sig att få barnbarn nu är många besvikna, och lite avundsjuka, på sina barns beslut att inte skaffa barn.

Ann Brenoff, en 74-årig pensionerad journalist i San Diego County, Kalifornien, USA, är besviken, men erkänner att hon blir lite avundsjuk. 

ANNONS

Hennes två barn, som båda är i 20-årsåldern, har sagt att de inte vill ha barn. Den ena säger dock att hon längre fram kan överväga adoption. 

“Jag vill berätta familjehistorier för mina barnbarn. Jag vill att de ska ha minnen av mig. Jag tror inte att det kommer att hända. Det är själviskt, jag vet”, säger hon till Wall Street Journal.

Väljer bort barn

År 2023 föddes i USA färre barn än något år sedan 1979. En del unga amerikaner vet inte hur de ska ha råd med barnomsorg eller tycker inte att barn fungerar med deras karriärmål.

Andra vill bara inte ha barn, de skräms kanske av landets politiska splittring, klimatförändringarna eller ökande förväntningar på föräldraskapet.

En del ur baby boomer-generationen finner sig i situationen. 

“Jag har hört från flera personer som förklarat att de har en hund eller katt eller pälsbarnbarn och accepterar det”, säger Donna Butts till Wall Street Journal.

Hon är verkställande direktör för Generations United, som främjar program mellan generationer.

ANNONS

Färre barn i Sverige

I Sverige kan var tionde förskola tvingas stänga på grund av att barnafödandet är så lågt. Sedan 2021 föds det för få barn i Sverige för att de förskolor som finns i dag ska fyllas, det rapporterar TV4.

Här är dock anledningen till det minskade barnafödandet en annan. De senaste åren har Sverige haft en kraftig befolkningsökning som delvis beror på invandring och rekordmånga nyfödda barn, men den utvecklingen har nu bromsat in.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioners prognos beräknas Sveriges befolkning öka med mellan 25 000 och 30 000 personer om året under det kommande årtiondet, det skriver TV4.

Så utsatta är barnbarnen på nätet

Barn och ungdomar är hårt utsatta för en grym och skrämmande värld på nätet. Det visar en Sifoundersökning på uppdrag av ChildX.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS